Ariël Jacobs: ‘Ontslag bij Kopenhagen heeft me pijn gedaan’

© IMAGEGLOBE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine zocht Ariël Jacobs op bij zijn nieuwe werkgever Valenciennes, staartploeg in de Ligue 1. De Brusselse trainer blikt terug op zijn plotse ontslag bij FC Kopenhagen.

Sport/Voetbalmagazine zocht Ariël Jacobs op bij zijn nieuwe werkgever Valenciennes, staartploeg in de Ligue 1. De Brusselse trainer blikt terug op zijn plotse ontslag bij FC Kopenhagen, waarmee hij vorig seizoen de Deense landstitel won.

Hoe kan een coach die een seizoen eerder zijn club nog naar de titel leidde in het daaropvolgende seizoen na amper vijf wedstrijden ontslagen worden? De voormalige Anderlechtcoach zegt daarover in L’Equipe: “In juli was ik een god in Denemarken. Een maand later was ik niets meer. Een nietsnut.”

Twee elementen waren van belang in Jacobs’ ontslag. In maart 2013 wilde het bestuur van Kopenhagen zijn contract, dat nog liep tot juni 2015, verlengen. Tegelijkertijd werd de naam van Jacobs in de kranten naar voren geschoven als opvolger van Morten Olsen wanneer die ermee ophoudt als bondscoach van Denemarken in de zomer van 2014. Jacobs is duidelijk wanneer hij zegt dat hij onder geen beding wil verlengen. Om familiale redenen en omdat hij twijfels heeft bij de sportieve politiek van de club. Jacobs verwittigt zijn vrouw: “Als we dit seizoen de landstitel niet pakken of we beginnen slecht aan het seizoen, zal het feit dat ik mijn contract niet heb willen verlengen zich tegen mij keren.” En de tweede reden is dat het seizoensbegin met een 2 op 15 inderdaad niet goed was. Jacobs ligt buiten.

“Dat was een fameuze teleurstelling”, beaamt Jacobs in Sport/Voetbalmagazine. “Mijn discours tijdens de zomer was niet uitzonderlijk, maar alles wat ik zei ging erin als zoete koek bij de Denen. Alles wat ik deed of zei vonden ze geweldig. Op 21 augustus bleef daar niets meer van over. Dat heeft me pijn gedaan, maar het leven gaat voort.”

“Uiteindelijk is het anno 2013 allang niet abnormaal meer dat je ontslagen wordt. Twintig jaar geleden werd je echt gebrandmerkt als coach door een ontslag, gelijk een beest in het slachthuis. Mensen behandelden je als was je besmet met een of andere vieze ziekte. In deze tijd bekijkt men je raar als je nog nooit aan de deur bent gezet. Dan denkt men dat je onder de prijs werkt ofwel heel goede vriendjes met de voorzitter bent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier