Arme Joachim Löw

Joachim Löw © BelgaImage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

We hebben gisterenavond Der Spiegel gelezen. Benieuwd naar hoe ze in de Heimat over hun Mannschaft dachten. Voetbal kijken kon ook, over tien dagen hervat hier de Braziliaanse competitie al. Oefenmatchen van Gremio en Corinthians kwamen hier live op tv. Maar we hebben die afgezet toen ze Neymar en zijn verschrikkelijke blessure even lieten voor wat ze was en de match begon. Het contrast met het WK was iets te groot.

Er is wat dat betreft iets raars met dit WK. Voor ons is het, ook door de verwachtingen die de Rode Duivels wekten, een zeer mooi WK. Veel sfeer, quasi altijd een goeie bezetting in de stadions, vriendelijke mensen, buiten de toeristenvallen overal redelijke prijzen, een perfecte organisatie, alles in t-shirt en short (zeer belangrijk, dat wordt woensdag in São Paulo toch wennen, als de temperaturen onder 20 gaan duiken) en veel goals. En toch wordt geen van de vier teams die nog in de running zijn voor de eindzege geloofd om het spel. Nederland is misschien de uitzondering, Oranje is er al lang van overtuigd dat je voor mooi voetbal niet altijd wordt beloond. Maar de rest krijgt in eigen land bakken kritiek.

Maar terug naar Der Spiegel, de Duitse Knack. Ze hadden de bondscoach op de cover, met op zijn kaken het handelsmerk van dit WK: drie streepjes vlag. Binnenin het verhaal, over de stemming in het Duitse kamp. Want daar waren we dus benieuwd naar.

Wel. Als u denkt dat onze Oosterburen blij zijn met hun vierde halve finale op rij: vergeet het! Het is net alsof ze morgen in Belo Horizonte een begrafenis moeten bijwonen, de Duitse media, niet het voorportaal van de hemel.

Of hij nu won van Frankrijk, morgen van Brazilië, of zondag eventueel de finale tegen Nederland dan wel Argentinië, Joachim Löw kan niks goed meer doen voor de pers. Laat ons hopen dat zij niet verwoorden wat in Aken en verderop écht leeft.

Wij vinden de Duitse bondscoach één van de aangenaamste coaches op een persconferentie na een wedstrijd. Altijd zeer bezadigd, een heldere analyse, op elke vraag antwoordend, niet snel gepikeerd of emotioneel. Rationeel. Helder. Uitleggend wat hij deed, en waarom hij het deed. Nooit beschuldigend richting deze of gene speler, maar dat doet geen enkele coach. Zoals Wilmots het zegt: on gagne, on perd. On. Wij.

De Duitse pers vindt Löw geen aangenaam man. Zij hebben het gehad. Zeker het allegaartje dat in het zuiden van de Bahia zijn tenten opsloeg in de buurt van het kamp van de ploeg. Alle dagen dertig graden, een palmboom bij de hand, een kokosnoot om uit te slurpen, het doet wat met een mens. We waren er zelf ook een tijdje, in die Bahia. Als u nog een vakantiebestemming zoekt. Lekker eten, aanrollende golven, kilometers lang ongerept. Directe vluchten vanuit Lissabon. Vriendelijke, heupwiegende meisjes, gespierde zwarte jongens voor wie het andere geslacht genegen is. Om daar boos te worden, moet het echt diep zitten.

En blijkbaar zit het diep.

De verslaggever van Der Spiegel, daarvoor is het een kwaliteitsblad, peilde naar het waarom van die woede. Een bloemlezing uit de antwoorden die hij kreeg.

Waarom ze genoeg hebben van Joachim Löw?

“Hij draagt zijn horloge aan de verkeerde kant.”

“Hij verft zijn haar.”

“Ach, die pullovers met die v-hals altijd”

“Die stem. Die stem past niet bij de figuur.”

“Dat espressodrinken van hem…”

“Hij kan geen beslissingen nemen.”

“Vier centrale verdedigers achterin, wie doet dat nu? (De Belgen bijvoorbeeld, of Argentinië, nvdr)

“Hij speelt Angsthasenfußball (hoeft geen vertaling, zeker)

“Die 4-4 tegen Zweden” (wij vonden dat een leuke match)

“Hij hangt veel te veel vast aan Klose.”

“Hij stelt Klose véél te weinig op.”

“Veel te emotieloos.”

“Van ver ziet hij er uit als een legomannetje.”

“Hij speelt veel te veel zoals Spanje.”

“Hij voetbalt véél te weinig zoals Spanje.”

“Hij luistert te veel naar Philipp Lahm.”

“Hij schaadt de reputatie van Philipp Lahm.”

Bij zo’n commentaar past alleen een nederige buiging voor zoveel analytisch vermogen. Of was het de zon? Moge Joachim Löw zondag het WK winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier