Arsène Wenger countert kritiek op tweejaarlijks WK: ‘Dit is geen ego-trip’

© Belga Image

Het voornemen van de wereldvoetbalbond FIFA om het WK in de toekomst tweejaarlijks te organiseren, heeft al heel wat kritiek opgeleverd. Toch wil voormalig Arsenalcoach Arsène Wenger, die namens de FIFA een studiegroep voorzit die het project onderzoekt, het plan niet opgeven. ‘Als we zo verder doen, rijden we de afgrond in’, vertelde de Fransman in een interview met de BBC.

Onder meer de UEFA en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond schoten het idee van een tweejaarlijks WK inmiddels af, maar Wenger roept op naar een breder kader te kijken. ‘Het plan om de speelkalender te hervormen is geen ego-trip. Men mag dit niet herleiden tot een plan om meer WK’s te spelen. Een wereldkampioenschap om de twee jaar heeft alleen zin als men alles in onverweging neemt en de hele kwalificatiestructuur hervormt.’

Het idee is na 2024 het aantal kwalificatiematchen voor toernooien te verminderen en daarvoor minder, maar wel langere interlandbreaks te organiseren. Clubs zouden hun spelers op die manier minder vaak moeten missen en de voetballers zouden minder reizen. Het aantal matchen zou niet verhogen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de clubs en de spelers hiervan profiteren’, aldus Wenger.

De kritiek dat een tweejaarlijks WK de waarde van het kampioenschap zou doen dalen, vindt Wenger evenmin terecht. ‘Het WK is zo’n groot evenement dat de reputatie niet zal worden aangetast’, gelooft het hoofd voetbalontwikkeling van de FIFA. ‘Men wil de beste in de wereld zijn, en dat wil men elk jaar zijn.’

De FIFA-plannen stuitten vooral in Europa op hevig verzet. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin dreigde al met een boycot en wijst erop dat de belasting voor de spelers enorm zal verhogen. Hij wil evenmin dat het EK dan ook om de twee jaar wordt gehouden. De Belgische voetbalbond liet intussen ook al verstaan tegen de hervormingsplannen gekant te zijn.