AS Monaco betaalt 20 miljoen euro voor 16-jarige spits

Pietro Pellegri (R) © AFP

De Italiaan Pietro Pellegri komt over van Genoa en charmeerde vicevoorzitter Vadim Vasiljev.

Voor de neus van Juventus, Manchester United én Arsenal realiseerde de werkgever van Rode Duivel Youri Tielemans een opmerkelijke handtekening. De Franse kampioen kan sinds een paar dagen met de duurste zestienjarige voetballer aller tijden uitpakken.

L’Equipe achterhaalde dat AS Monaco twintig miljoen euro neertelde aan Genoa voor Pietro Pellegri, een bedrag dat met bonussen nog kan oplopen tot 25 miljoen euro.

‘We spreken hier over een speler met geweldige kwaliteiten en bijzonder veel potentie’, verdedigde vicevoorzitter Vadim Vasiljev de keuze van de Monegasken. ‘We geven Pietro de tijd, maar zijn ervan overtuigd dat hij op termijn een belangrijke speler voor ons gaat worden.’

De aanvaller verwoordde dan weer zijn gevoel als volgt: ‘Hier krijgen jonge voetballers de kansen om uit te groeien tot belangrijke spelers.’

Vermoedelijk verwees Pellegri daarmee ook naar de stormachtige ontwikkeling van Kylian Mbappé (18), die begin dit seizoen na amper enkele maanden in de Ligue1 voor AS Monaco 180 miljoen euro opleverde na zijn transfer richting PSG.

Tot een fenomeen kan de talentvolle Italiaan – die op 17 maart zijn zeventiende verjaardag viert – zeker uitgroeien. Hij is nu al een attractie. Want met amper vijftien jaar en 280 dagen op de teller debuteerde de jeugdinternational op 22 december 2016 voor Genoa in de competitiewedstrijd tegen Torino (0-1). Een record, net zoals dat van jongste doelpuntenmaker uit de 21e eeuw (bij de 2-3 tegen AS Roma) én de eerste zestienjarige die twee treffers aantekende in een Serie A-duel (op 17 september 2017 bij de 2-3 tegen Lazio).

Wacht hem nu ook een gouden toekomst? Met zulke uitspraken moet je toch altijd voorzichtig zijn, zeker als je ziet wie hem voorafgingen als duurste leeftijdsgenoten: AC Milan betaalde in 2007/08 een transfersom van 22 miljoen euro voor de Braziliaan Alexandre Pato (Internacional), Tottenham in datzelfde seizoen 14,7 miljoen euro voor de Welshman Gareth Bale (Southampton), Arsenal in 2011/12 13,8 miljoen euro voor Alex Oxlade-Chamberlain (Southampton), de Gunners in 2005/06 10,5 miljoen euro voor Theo Walcott (Southampton) en Borussia Dortmund in januari 2017 8,6 miljoen euro voor de Zweed Alexander Isak (AIK Solna).

Bij die spelers zijn er een paar wier profloopbaan niet verliep zoals vooraf ingeschat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier