AS Monaco: dé springplank voor jonge, talentvolle spelers

© BELGAIMAGE

Een winst van bijna 400 miljoen boeken op zes spelers (onder wie Mbappé, Lemar en Bernardo Silva), je moet het maar doen. Monaco lijkt dé springplank te zijn geworden voor jonge spelers die naar de grootste clubs willen gaan. Rony Lopes en Youri Tielemans zijn de volgende in de rij.

Een beetje onwennig staan ze te pronken met hun nieuwe shirt. Mooi om te zien, al die nieuwe spelers naast elkaar. Tien in totaal. Het is de jaarlijkse foto met de nieuwe aanwinsten van Monaco, met in het midden de CEO en transferleider Vadim Vasiljev. De enige die in het oog springt, is de tweede van links, WK-revelatie Aleksandar Golovin. Dat hij de enige ‘bekende’ is, is niet ongewoon bij AS Monaco. De club haalt niet meer de topspelers zoals RadamelFalcao en João Moutinho vijf jaar geleden. Toch werd er 96 miljoen euro uitgegeven deze zomer. Golovin kwam voor 30 miljoen, de pas zestienjarige Willem Geubbels voor 20 miljoen en Jean-Eudes Aholou voor 10 miljoen. Dat is ruimschoots meer dan de 4, 6 en 8 miljoen die eerder betaald werden voor respectievelijk Thomas Lemar, Fabinho en Tiémoué Bakayoko. De Monegaskische transferpolitiek lijkt een nieuwe gedaante aan te nemen, met veel duurdere en ervaren spelers. Die andere ploegen weten natuurlijk ook wel dat AS Monaco ondertussen bakken vol geld heeft. Bovendien moeten ze ook al meteen belangrijk zijn voor de ploeg, want het eigen talent lijkt niet klaar voor de eerste ploeg. Er zijn andere tijden geweest bij Monaco.

Resetknop

Monaco werkt steeds in cycli. Ieder seizoen worden hooguit een paar toppers verkocht, nemen bankzitters hun plaats in en komen talenten op hun beurt de bank vullen. Ieder jaar is het dan wachten op die uitzonderlijke reeks of die ene geweldige match in de Champions League die een nieuwe lichting op de Europese kaart zet. De kampioenenploeg van 2017 is daar hét symbool van.

Die eerste cyclus begon vijf jaar geleden, toen Monaco topvoetballers als Falcao en Moutinho en talenten als James Rodríguez aankocht voor toen immens hoge bedragen. Alleen werden die al bijna onmiddellijk weer verkocht. Uithangbord James, bijvoorbeeld, ging na zijn succesvol WK in 2014 voor 75 miljoen euro naar Real Madrid. Die hoge transfersommen (zowel in- als uitgaand) waren volgens Vasiljev nodig om Monaco op de kaart te zetten en zo talenten naar het zuiden van Frankrijk te lokken. Een goede tactiek, want in 2017 werd Monaco kampioen met een ploeg die slechts 128 miljoen euro kostte. Met enkel de verkoop van Kylian Mbappé (180 miljoen) werd die ploeg al volledig terugbetaald.

Maar na de uittocht van Lemar (Atlético Madrid) en Fabinho (Liverpool) deze zomer lijkt Monaco dit seizoen in een overgangsjaar terecht te komen. Een echte topper in spe, type Lemar of Mbappé, loopt er niet meteen rond en de bankzitters van vorig seizoen komen nu pas echt aan spelen toe. De bestuurders hebben op de resetknop gedrukt. De cyclus lijkt helemaal doorbroken te zijn door de komst van reeds bekende talenten als Golovin en ervaren spelers als Stevan Jovetic, die het wonderkind Mbappé moest vervangen. Die aankopen brengen de automatische doorstroom van spelers in de war. Bankzitters blijven op de bank en talenten zitten vast in de coulissen, waar ze meestal verhuurd worden aan satellietclubs als Cercle Brugge.

Zo begint Monaco een oude ploeg te worden, met doelman Danijel Subasic (33), verdediger Kamil Glik (30) en Radamel Falcao (32) op kop. Enkele jaren geleden waren spelers boven de 30 nog taboe in het prinsdom. Daar kunnen ze geen geld meer aan verdienen, natuurlijk. Degenen van de kampioenenploeg die nog een grote transfer kunnen versieren, zijn verdedigers Jemerson en Djibril Sidibé, maar die worden niet meer zo hoog aangeschreven als hun ex-teamgenoten en zijn ook al respectievelijk 25 en 26. Het is een duidelijke omslag in de politiek van Monaco. Een goede mix van jong en oud lijkt nu de gulden regel te zijn.

Nieuw goud

Komen er dan geen nieuwe talenten aan? Jawel, met Marcos ‘Rony’ Lopes en Youri Tielemans heeft Monaco twee nieuwe kroonprinsen klaarstaan. Lopes is dé man die Lemar en co moet doen vergeten. Drie jaar geleden werd de dribbelkont weggeplukt bij Manchester City voor 12 miljoen euro. Een halfuur voordat Lopes verkocht werd aan Monaco, dacht toenmalig Citycoach Manuel Pellegrini dat het om een uitleenbeurt ging. De huidige trainer van de Citizens, Pep Guardiola, zal toch eens gevloekt hebben toen hij dat verhaal vernam. Zo’n behendige flankspeler uit de eigen jeugd was toch handiger geweest dan een Riyad Mahrez die ruim 60 miljoen euro kostte.

De ondertussen 21-jarige aanvaller brak evenwel pas vorig seizoen door, toen hij samen met Lemar Falcao van voorzetten moest voorzien en zelf in 38 matchen (hij speelde iedere match van de competitie) goed was voor 15 goals. Monaco heeft met Rony Lopes een nieuwe diamant in handen, maar dat lijkt aanvallend voorlopig de enige afgewerkte te zijn. Voor de linkerflank rekent trainer Leonardo Jardim namelijk op het jeugdig geweld van nieuwkomers Jordi Mboula, Sofiane Diop en Willem Geubbels. De 19-jarige Spanjaard Mboula, die voor 3 miljoen euro weggeplukt werd bij Barcelona B, moet wel nog alles bewijzen op het hoogste niveau. Hij zal de strijd aangaan met de 18-jarige Sofiane Diop en de pas 16-jarige Geubbels. Chapeau voor Monaco om te rekenen op zoveel tieners, maar is het niet bijna hoogmoedig en naïef om ieder jaar opnieuw te rekenen op zulke jonge en onervaren spelers?

Op het middenveld is het moment aangebroken voor Youri Tielemans om zijn prijskaartje van 25 miljoen euro te bewijzen. Met het vertrek van Fabinho en oude rot Moutinho zal het Monegaskische middenveld er namelijk helemaal anders uitzien. In de 4-4-2 van Jardim is daar plaats voor twee spelers, op papier Tielemans en Golovin. Maar geen van beiden is de nummer 6 die trainer Jardim nodig heeft. Met Jean-Eudes Aholou, een verdedigende middenvelder, lijkt een derde speler mee te doen voor een basisstek. De 24-jarige Ivoriaan speelde zelfs de hele voorbereiding naast Youri Tielemans, die trouwens het nummer 8 van Moutinho heeft overgenomen. De hiërarchie voor het seizoen lijkt vastgelegd.

Met een goede mix van jonge en oude spelers lijkt Monaco gewapend te zijn voor het komende seizoen. Maar na de gouden jaren zullen nu toch enkele magere volgen, want een echte gamechanger, die ze de voorbije jaren bij de vleet hadden, ontbreekt voorlopig en dat is net wat dit team nodig heeft tegen de echte topploegen in de eigen competitie en op het kampioenenbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier