Aubameyang beboet voor aantasten imago Afrikaanse voetbal

© GETTY

Pierre-Emerick Aubameyang is door de Afrikaanse voetbalbond beboet voor ‘het aantasten van de eer en het imago’ van het voetbal op het continent. De 31-jarige speler van Arsenal had zich op sociale media cynisch uitgelaten over de gang van zaken rondom een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup.

Aubameyang en zijn ploeggenoten bij Gabon moesten voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd bij aankomst in Gambia op de luchthaven blijven, in verband met onenigheid tussen officials over de geldende coronavoorschriften. De ploeg moest zelfs op het vliegveld overnachten.

‘Goed werk, Confederation of African Football. Alsof we terug zijn in de jaren 90’, had Aubameyang geschreven. Later kwam hij met meer uitleg. ‘Dit zal ons niet demotiveren, maar mensen moeten dit weten en de CAF moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het is 2020 en we willen Afrika laten groeien. Maar zo lukt dat niet.’

De bond was niet gediend van het gedrag van de aanvaller op sociale media. De disciplinaire commissie van CAF oordeelde dat de inhoud beledigend en vernederend was. De boete voor Aubameyang bedraagt 10.000 dollar, omgerekend zo’n 8250 euro.

De Gambiaanse bond kreeg een forsere boete voor het niet voldoen aan de waarden met betrekking tot loyaliteit, integriteit en sportiviteit. De spelers van Gabon arriveerden vlak voor middernacht en mochten pas vijf uur later richting hun hotel. Gambia won het duel met 2-1.