Axel Witsel: ‘Ik voel me fysiek supergoed’

© BelgaImage

Axel Witsel is op het middenveld van de Rode Duivels uitgegroeid tot een onmisbare schakel.

Axel Witsel is op het middenveld van de Rode Duivels uitgegroeid tot een onmisbare schakel. Bondscoach Marc Wilmots noemde zijn nummer 6 onlangs een van de certitudes in zijn elftal.

“Natuurlijk doet het heel veel plezier als de coach zoiets zegt, het geeft vertrouwen. Maar je koopt er niets mee als je op het veld je werk niet doet”, zegt Witsel na de training in Knokke-Heist. De voormalige Gouden Schoen voelt zich naar eigen zeggen “fysiek supergoed”. Ook de andere Duivels staan volgens Witsel helemaal op scherp voor de Wereldbeker. “De ploeg is er klaar voor. In het hoofd is iedereen sereen. Er is geen nervositeit. We weten wat we kunnen, leggen onszelf geen extra druk op.”

De groepsfase als winnaar doorkomen moet de minimale doelstelling zijn, vindt Witsel. “We moeten eerste worden in onze poule. Daarna zullen we het match per match bekijken.”

Witsel: ‘In Rusland weten ze dat we een goede ploeg hebben’

Het Russisch elftal, tegenstander in groep H, kent Witsel als speler van Zenit Sint-Petersburg uiteraard beter dan zijn collega-internationals. “Zij willen net als ons eerste worden in de groep. Maar ze onderschatten ons zeker niet. In Rusland weten ze dat wij een goeie ploeg hebben.”

Steven Defour beseft dat hij top moet zijn voor basisplaats

In tegenstelling tot Axel Witsel, ook ex-Standard en ex-Gouden Schoen, is Steven Defour niet zeker van een basisplaats op het middenveld van de Rode Duivels. De pitbull van FC Porto beseft dat hij top moet zijn om in het elftal te staan.

“De concurrentie is stevig, maar daar moet je als prof mee kunnen leven. Bij Porto is het net zo. Er loopt heel veel kwaliteit rond op het middenveld, dat zie je hier weer op training”, zegt Defour

in Knokke-Heist. “Ik kan alleen maar mijn best doen op training, zodat ik mezelf niets kan verwijten. Daarna is het aan de coach om knopen door te hakken”, weet Defour, die op zijn 26e inmiddels 42 caps achter zijn naam heeft.

In de oefeninterland tegen Luxemburg viel Defour in bij de rust. “Ik denk wel dat ik het goed heb gedaan. Maar of ik daarmee punten heb gescoord? Alle middenvelders hebben zich de voorbije matchen getoond, Moussa (Dembélé) tegen Zweden en Marouane (Fellaini) tegen Luxemburg. Het is aan de coach om te beslissen.”

Dries Mertens: ‘Ik heb bewezen dat ik op links, rechts en 10 kan spelen’

Dries Mertens kan terugblikken op een uitstekend eerste seizoen bij Napoli. Toch heeft zich dat (voorlopig) nog niet vertaald in een vaste basisplaats bij de Rode Duivels. Afgelopen zondag mocht Mertens wel aan de match beginnen tegen Zweden (0-2). Na 68 minuten ging hij naar de kant voor Nacer Chadli.

“Ik ben wel tevreden over die match, heb mijn werk gedaan, nam een paar goeie corners. Jammer genoeg werd daarvan geen enkele verzilverd, dan heb je toch een assist achter je naam”, zegt Mertens na de training in Knokke-Heist.

Met een jaar Serie A in de benen heeft Mertens “het gevoel” dichter bij een titularisplaats in de nationale 11 te staan. “Natuurlijk heb ik het gevoel dat ik er nu dichter bij zit. Ik heb bewezen dat ik op links, rechts en 10 kan spelen. Dat heb ik bij Napoli ook getoond. Vroeger werd ik vooral gebruikt op links of als invaller. Anderzijds kan het ook een voordeel zijn om één vaste plaats te hebben.”

De hype rond de nationale ploeg kan Mertens alvast wel smaken. “Kijk naar vandaag, het is gewoon een eer om het veld te kunnen oplopen als je ziet hoe geliefd de spelers zijn. Twee, drie jaar geleden keek ik met wat jaloezie naar wat in Nederland gebeurde, maar als je ziet hoe het hier nu is …” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier