“AZ gaat altijd uit van eigen sterkte”

© Image Globe

Anderlecht voetbalt in de zestiende finales van de Europa League tegen AZ. Drie jaar geleden stond de club uit Alkmaar aan de rand van de afgrond, vandaag is ze weer springlevend.

Kampioen ziet Theo Brinkman van de Alkmaarsche Courant/Het Noordhollands Dagblad AZ echter niet worden. “Daarvoor missen ze een speler met scorend vermogen. Elk kampioenselftal heeft een afwerker. PSV is het team dat kampioen zou moeten worden.”

De ambitie was meedraaien voor een plaats bij de eerste vijf en Europees overwinteren. Die doelstellingen zijn bereikt. En AZ zit ook nog eens in de halve finale van de beker. Wat de rood-witten dit seizoen op de mat leggen heeft hem aangenaam verrast, zegt Brinkman.

“Het is een elftal dat altijd uitgaat van de eigen sterkte. Dragende spelers zijn de middenvelders Brett Holman (Australië) en Rasmus Elm (Zweden), plus de Deense linksback Simon Poulsen. Krachtspelers, maar geen voetballers met actie. Die actie heeft wel Maarten Martens (ex-Anderlecht), samen met Elm en de Fin Niklas Moisander de enige overlevende van het basisteam dat in 2009 kampioen werd.”

Verbeeck blij met MartensTrainer Gertjan Verbeeck spreekt vol lof over Martens. “Maarten is niet alleen een creatieve voetballer, maar ook een fijn mens met empathisch vermogen. Als hij zich goed voelt, straalt hij dat ook uit naar de andere spelers,” zegt hij in Sport/Voetbalmagazine. “Het is geen jongen die op het voorplan treedt, maar hij geeft altijd het goeie voorbeeld en is zorgzaam voor zijn medespelers.”

Martens speelt na zijn blessure door het vertrek van Pontus Wernblom weer op de tien, terwijl hij vorig jaar al eens op links stond. Brinkman: “Martens heeft topmomenten, maar ik heb nog niet gezien dat hij over een langere periode de doorslag geeft”. (GF/KVDA)

De heenwedstrijd in Alkmaar wordt afgetrapt om 19 uur en is live te volgen in Sporza op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier