Bakkali: ‘Van Bommel en Mertens hebben me veel geholpen’

© BELGA
Thomas Bricmont

Sport/Voetbalmagazine sprak met Zakaria Bakkali, absolute revelatie van PSV en kersvers Rode Duivel. Hij vertelt onder meer over zijn ‘bijna-transfer’ naar Manchester City.

“Mijn verkiezing tot beste jeugdspeler ter wereld op de Nike Cup als vijftienjarige was tegelijkertijd een eer en een beproeving”, zegt Bakkali. “Plots zat er een legertje makelaars achter me aan. Even heb ik geaarzeld of ik PSV zou verlaten. Ik ben zelfs naar Manchester City gegaan om er een contract te tekenen, maar mijn vader heeft me uiteindelijk overtuigd om het niet te doen. Terug bij PSV kreeg ik een profcontract voor drie jaar.”

Welke rol speelt geld in zijn beslissingen? “Geld? Een tiende van wat ik verdien mag ik houden als zakgeld, de rest belandt op een rekening die is geblokkeerd tot ik achttien jaar ben. Ik ging naar school om Nederlands te leren, maar volgend jaar stop ik met mijn studies.”

“Al vanaf mijn vijftiende trainde ik één keer per week met de eerste ploeg van PSV. Nu wordt dat dagelijkse kost. Mijn spel moet nog eenvoudiger worden. Eén of twee dribbels mag nog, maar daarna leggen ze me neer. Vooral Marc van Bommel. Maar hij heeft me nooit pijn gedaan. De anderen daarentegen… (lacht) Van Bommel heeft me net als Dries Mertens veel geholpen bij mijn ontwikkeling. Ze hebben me hier al vergeleken met Romario, een clublegende, door mijn wendbaarheid en dribbels. Maar ik heb nog een lange weg af te leggen.

“Hollanders zijn ook veel meer zelfzeker. Het is een andere wereld. Ik praat zoals zij (hij legt de nadruk op de ‘rrr’ in zijn uitspraak, nvdr) maar ik blijf nog altijd dezelfde: timide, teruggetrokken. Je zult me nooit een praatje zien slaan met een onbekende.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier