Barça-revelatie Carles Aleñá: Catalaanse parel

Carles Alena © BELGAIMAGE

Veel kans dat de 21-jarige middenvelder deze week in de clásico’s in actie komt.

Carles Aleñá beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak bij Barça. Met zijn goede spel bij Barcelona B en in de bekerwedstrijden bij het eerste team klopte de 21-jarige middenvelder steeds harder op de deur.

Toen hij begin december tegen Villarreal de wedstrijd besliste met een geweldig lobje raakte de Catalaanse topclub volledig overtuigd van Aleñá’s kwaliteiten. Hij mocht officieel aansluiten bij de A-kern en kreeg het nummer 21.

Dat een jeugdproduct boven water komt bij Barça, is al lang niet meer de evidentie zelve. De laatste paar jaar kozen steeds meer talenten eieren voor hun geld wegens een gebrek aan perspectief. Denk aan Alejandro Grimaldo (nu bij Benfica)en Jordi Mboula (nu bij AS Monaco).

Met aankopen als Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé gingen de Catalanen mee in het transfergeweld van de andere topclubs. Hoofdtrainer Ernesto Valverde trekt bovendien nauwelijks de kaart van de jeugd, hoewel daar vanaf volgend seizoen verandering in zou komen.

Barça-DNA

In de basisplekken en invalbeurten die hem dit seizoen gegund werden, liet Aleñá telkens zien over het Barça-DNA te beschikken. Het zou dus bijna een misdrijf zijn geweest, mocht de Spaanse jeugdinternational geen kansen krijgen in de hoofdmacht van FC Barcelona.

De krullenbol doet in zijn balbehandeling denken aan de naar Japan vertrokken Andrés Iniesta. De vista en finesse spat ervan af. In de korte ruimte onder veel druk weet hij zich bijna altijd een weg te banen naar het vijandig doelgebied.

Wat ook opvalt bij de linkspoot is dat hij de bal niet schuwt en dat hij niet onder de indruk is van de aanwezigheid van grote sterren als Lionel Messi en Luis Suárez. Het altijd kritische Catalaanse publiek heeft hem intussen helemaal in het hart gesloten.

Bojan Krkic

Door de moordende concurrentie is het uiteraard logisch dat de jonge Spanjaard rustig in het team wordt gebracht. Hem voor de leeuwen gooien kan eventueel nefaste gevolgen hebben voor het verdere verloop van zijn carrière.

Bojan Krkic kan daarvan meespreken. Hij was de topschutter aller tijden in de jeugdopleiding van Barça toen hij doorstootte naar de A-kern. Noch bij FC Barcelona noch bij de alle andere clubs waar hij daarna speelde, heeft hij echter zijn stempel weten te drukken. Bojan gaf later in een interview aan dat een jeugdspeler van de blaugrana onder immense druk staat. Nu speelt Krkic voor Alavés.

Yassine Taouil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier