Bayern München: Matthias Sammer looft Jupp Heynckes

Jupp Heynckes (midden) en Matthias Sammer (links) © BELGAIMAGE

In juli 2016 liet hij na een hersenbloeding op eigen verzoek zijn contract als technisch directeur ontbinden, vandaag spreekt de ex-international als analist voor Eurosport zonder remmingen over Bayern München.

In 2012 kwam Matthias Sammer (50) naar de Beierse topclub na twee seizoenen zonder titel als opvolger van de doorgestuurde Christian Nerlinger. De gewezen verdedigende middenvelder maakte meteen indruk met zijn doortastendheid en professionele aanpak. Hij zette Bayern München weer op de rails en bracht de Rekordmeister ook opnieuw naar de top van de Champions League.

Jupp

Sammer looft de aanpak van Jupp Heynckes (72), met wie hij in het seizoen 2012/13 samenwerkte en die sinds begin oktober opnieuw – voor de derde keer al – aan het roer kwam van het sterrenensemble in de Allianz Arena.

‘Net zoals de Duitse bondscoach Joachim Löw moet je kiezen voor tactische herkenbaarheid en atletisch vermogen’, verklaarde Sammer in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung over de tegenstander van Anderlecht woensdag in de Champions League.

‘Ook Jupp benadrukt telkens zijn basisgedachten: hiërarchie, trainingsintensiteit, fitheid, discipline en teamspirit. Zonder die stelregels is niks mogelijk. Dat blijft ook mijn ervaring. Er moet een vaste rangorde bestaan. Toen ik aankwam bij Bayern München kreeg ik van Jupp te horen dat Philipp Lahm, Manuel Neuer en Bastian Schweinsteiger de leiders waren. Niemand mocht aan hen raken. Zo hoort het.’

Uli en Karl-Heinz

Sammer zag ook Uli Hoeness als voorzitter terugkeren, Hasan Salihamidzic als sportief directeur en Hans-WilhelmMüller-Wohlfahrt als clubdokter. ‘Uli bestempel ik graag als een romanticus’, beweert hij. ‘Ik merk veel stabiliteit, wat zeker bijdraagt aan een identiteit. Jupp gaf het team weer vertrouwen en steun. Tot het voorjaar, wanneer in de Champions League de eindfase ingaat, krijgen ze tijd om samen door te groeien.

‘Bayern München moet in het nu functioneren, want zij staan altijd garant voor het moment én de zege. De komende jaren moeten ze nog niet denken aan de opvolging van Uli Hoeness of Karl-Heinz Rummenigge, want ondanks hun leeftijd werken ze nog vol enthousiasme en vitaliteit voor de club.’

Gezond blijven

Met yoga-oefeningen, specifieke rugoefeningen en lange avondwandelingen of fietstochten zorgt Sammer er vandaag voor dat hij gezond blijft. Een terugkeer naar een job in het voetbal lijkt uitgesloten, want het vergde te veel van zijn lichaam en hij wil zijn privéleven er ook niet langer mee belasten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier