Bayern München ontslaat trainer Carlo Ancelotti: ‘Er werd hem gebrek aan passie verweten’

Carlo Ancelotti © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Carlo Ancelotti mag beschikken als trainer van Bayern München, na de pijnlijke pandoering in Parijs. Dat bevestigt de Duitse topclub.

Assistent Willy Sagnol krijgt de leiding tijdelijk in handen bij Bayern München.

Carlo Ancelotti betaalt het gelag voor de zware 3-0 nederlaag van woensdagavond op het veld van PSG, in de groepsfase van de Champions League. Opmerkelijk was dat de Italiaan voor het belangrijke duel de sterkhouders Franck Ribéry, Arjen Robben, Mats Hummels en Jerome Boateng op de bank hield. In dezelfde groep won Bayern op de eerste speeldag thuis nog met 3-0 van Anderlecht.

Onvoldoende

Voorzitter Karl-Heinz Rummenige sprak na afloop van de blamage in Parijs van een ‘bittere nederlaag, die moet besproken en geanalyseerd worden, en waaruit ook conclusies getrokken moeten worden. Vandaag kwam het bestuur van Bayern bijeen.

In de mededeling achteraf zegt Rummenige: ‘Onze prestaties sinds het begin van het seizoen voldoen niet aan de vooropgestelde verwachtingen. Het spel in Parijs heeft duidelijk gemaakt dat we conclusies moesten trekken. Ik bedank Carlo voor de samenwerking en betreur de gang van zaken. Carlo is mijn vriend en zal dat blijven, maar we moesten een professionele beslissing nemen in het belang van Bayern. Ik verwacht nu van de ploeg een positieve reactie en een absolute bereidheid tot presteren, waarmee we onze doelstellingen kunnen bereiken.’

Analyse

Volgens Frédéric Vanheule, die Duitse competitie van nabij volgt voor Sport/Voetbalmagazine, werd Ancelotti vooral verweten dat hij te veel een ‘opafiguur’ was en te weinig emotie toonde. ‘Als je dan in de voetsporen moet treden van een passionele trainer als Pep Guardiola, valt dat extra hard op.

‘Men was ook ontgoocheld dat hij jonge spelers als Kinsley Coman en (de intussen vertrokken) Douglas Costa, van wie verwacht wordt dat ze de oude krijgers als Ribéry en Robben vervangen, niet beter maakte. Een extra nadeel voor Ancelotti is het uitvallen van doelman Manuel Neuer, wiens vervanger Sven Ulreich te licht uitvalt.’

Als mogelijke vervanger voor de lange termijn, valt onder anderen de naam van Julian Nagelsmann van Hoffenheim. Vanheule: ‘Het is geen geheim dat Bayern gecharmeerd is door Nagelsmann, die innovatief en aanvallend voetbal voorstaat. Volgens de Duitse pers zou hij volgend seizoen weleens aan het roer van Der Rekordmeister kunnen staan.’

Titels

Ancelotti volgde begin vorig seizoen Guardiola op aan het roer van Bayern München. Onder de Italiaan won de club de Bundesliga, maar raakte het in de Champions League niet voorbij de kwartfinales. In de Duitse beker sneuvelde Bayern in de halve finales tegen Borussia Dortmund. Dit seizoen is Bayern na zes speeldagen pas derde in de Bundesliga met 13 punten, drie minder dan koploper Borussia Dortmund.

De 58-jarige Ancelotti kan nochtans een mooi palmares voorleggen. Zo won hij drie keer de Champions League (in 2003 en 2007 met AC Milan en in 2014 met Real Madrid) en landstitels in, naast Duitsland, Italië (AC Milan), Frankrijk (PSG) en Engeland (Chelsea). Met Milan en Real pakte hij ook de eindzege op het WK voor clubs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier