BBC: ‘Waarom België wereldkampioen wordt’

© Belga Image

De Britse openbare omroep BBC nam enkele trends, statistieken en patronen van de voorbije wereldbekers onder de loep en komt tot de conclusie: de Rode Duivels worden wereldkampioen.

De BBC nam alle WK’s sinds de invoering van het format met 32 teams in 1998 onder de loep en ontdekte enkele voorwaarden – weliswaar met een korrel zout te nemen – waaraan een wereldkampioen kennelijk moet voldoen. Op basis daarvan kunnen 31 van de 32 landen in Rusland geëlimineerd worden, alleen België blijft over.

Eliminatie

Zo waren alle wereldkampioenen sinds 1998 reekshoofd bij de loting. Het laatste niet-reekshoofd dat de Wereldbeker in de lucht mocht steken, was Argentinië in 1986 – met dank aan Diego Maradona en ‘de hand van God’, weet u wel? Als die traditie gerespecteerd wordt, blijven alleen Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Rusland over.

De Russen vallen voor de BBC ook af, omdat sinds Frankrijk in 1998 nooit meer een gastland het WK zelf won. Kanttekening: de VS in 1994, Zuid-Korea en Japan in 2002 en Zuid-Afrika in 2010 waren niet echt kandidaat-winnaars. Maar ook Italië in 1990, Duitsland in 2006 en Brazilië in 2014 slaagden er niet in om de felbegeerde beker in eigen land te houden.

Ook een must: een sterke verdediging. Geen enkele van de laatste vijf wereldkampioenen slikte meer dan vier doelpunten in zijn zeven wedstrijden. Exit Polen, dat in de kwalificaties gemiddeld 1,4 doelpunten per match incasseerde. Duitsland en Portugal slikten amper 0,4 doelpunten per wedstrijd, België en Frankrijk deden met 0,6 net iets minder goed.

Alle wereldkampioenen in de geschiedenis komen uit Zuid-Amerika of Europa. Maar Brazilië is wel het enige Zuid-Amerikaanse land dat een WK op Europese bodem wist te winnen, in 1958 in Zweden. De andere negen werden gewonnen door een Europees land. Dat sluit Argentinië en Brazilië uit.

Een sterke verdediging gaat natuurlijk gepaard met een topdoelman. De BBC merkt trouwens op dat sinds 1982 nog maar twee keer een wereldkampioen ook de topschutter van het toernooi in zijn rangen had, terwijl vier van de vijf laatste winnaars van ‘Beste Doelman’ wél wereldkampioen was. Portugal out, blijven over: Frankrijk (Hugo Lloris), Duitsland (Manuel Neuer) en België (Thibaut Courtois).

Uiteraard is ook ervaring van groot belang, en daar valt Frankrijk uit de boot. De Franse selectie heeft een gemiddelde van 24,56 caps, beduidend minder dan Duitsland (43,26) en ons land (45,13).

Uiteindelijk valt Duitsland nog af omdat er sinds 1962 geen land meer in geslaagd is zijn wereldtitel te verlengen.

Wat de BBC tot de conclusie brengt: ‘België wint de Wereldbeker. Tenzij een ander land wint. Hetgeen mogelijk is…’