Beckenbauer: ‘Bayern zal komende zomer meerdere grote spelers aantrekken’

Franz Beckenbauer met Mario Götze in de tv-studio. Het Bayern-icoon heeft nochtans veel kritiek op de spelmaker. © BELGAIMAGE

De bijna 70-jarige Franz Beckenbauer trok onlangs een halfuurtje uit voor L’Equipe. Hij gaf zijn oordeel over Pelé, Messi, Götze, Guardiola en Bayern München.

Dat Bayern München in de halve finales van de Champions League uitgeschakeld werd door Barcelona, is volgens Franz Beckenbauer slechts te wijten aan één man: Lionel Messi. “Hij maakt het verschil. Zonder hem is Barcelona maar een gewone ploeg.”

Dat de Argentijn de beste speler aller tijden is, krijgt de erevoorzitter van Bayern München echter niet over zijn lippen. “Hij is de beste voetballer van zijn tijd. En ook al is het heel moeilijk twee periodes met elkaar te vergelijken, voor mij is de beste speler aller tijden Pelé, net voor Messi. Ik voetbalde samen met hem bij New York Cosmos en nooit heeft een ploegmaat me meer van mijn sokken geblazen dan hij. Hij raasde als een panter over zijn tegenstanders. Ik gaf hem de bal en daarna zag ik hem niet meer, zo snel ging het. Hij deed alles op instinct.”

Over de prestaties van Mario Götze bij Bayern is Herr Franz minder lovend. “Zijn rendement is ontgoochelend. Hij voetbalt als een puber. Speelt hij de bal kwijt, dan gaat zijn hoofd naar beneden. Het wordt tijd dat hij volwassen wordt.”

Een jaar geleden bekritiseerde Beckenbauer Pep Guardiola nog omdat hij dat tiqui-taca maar “vervelend” vond, een mening die hij ondertussen heeft bijgesteld. “Pep heeft de gulden middenweg gevonden tussen zijn ideeën en de filosofie van Bayern München, die staat voor kracht en snel vooruit voetballen.”

Ten slotte is de Duitser van mening dat de ploeg een kwaliteitsinjectie nodig heeft. “Heel wat spelers zijn ouder dan dertig en de vraag is hoelang ze nog competitief kunnen zijn op het hoogste niveau. Ik ben er zeker van dat de club komende zomer meerdere grote spelers gaat aantrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier