Bedreigen hackers het WK in Rusland?

© .
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Gaan hackers teamopstellingen en tactische informatie lekken op het WK in Rusland? De Engelse voetbalbond maakt zich zorgen.

Ooit al van de Fancy Bears gehoord? Neen, dat is niet de nieuwste hiphopband, maar een anonieme cyberspionagegroep die confidentiële sport- of politiekgerelateerde informatie lekt. Zo kraakten ze de computers van het WADA (wereldantidopingagentschap) en het IAAF (internationale atletiekfederatie) en maakten ze op die manier de medische dossiers van onder meer Mo Farah, Bradley Wiggins en Chris Froome publiek. Dat bracht vooral Wiggins in een lastig parket. Op hun website profileren de Fancy Bears zichzelf als voorstanders van ‘fair play en een zuivere sport’. Vermoed wordt echter dat het hackerscollectief werkt in opdracht van… de Russische regering. Die zou zo wraak willen nemen voor het feit dat Russische atleten niet welkom waren op de Olympische Spelen van 2016, nadat WADA onthulde dat in Rusland systematisch atleten gedopeerd werden via een staatsprogramma.

De Fancy Bears hebben nu ook hun pijlen op het voetbal gericht. Vorige maand kwamen ze naar buiten met een lijst van 25 spelers die in 2010 op het WK in Zuid-Afrika TUEs gebruikt hebben. Die afkorting staat voor Therapeutic Use Exemptions. Het gaat daarbij om verboden middelen die toch worden toegestaan in bepaalde gevallen omdat de speler ze moet nemen om te kunnen functioneren. Zo kreeg Mario Gomez, destijds Duits international, salbutamol toegediend, dat bekendstaat als een middel tegen astma. Andere namen op de lijst zijn onder meer die van Dirk Kuijt, Carlos Tévez, Gabriel Heinze en Marko Suler, ex-speler van AA Gent. Schokkende onthullingen zijn dat niet, want uiteindelijk deden die spelers niks verkeerds. Maar de Fancy Bears maken zich sterk dat ze kunnen aantonen dat het voetbal niet vrij van doping is. Ze gaven ook een lijst vrij van zo’n 150 positieve dopinggevallen in 2015 in het voetbal. Namen van spelers staan er deze keer niet bij.

De informatie is vermoedelijk gehackt uit de computersystemen van de FIFA. De wereldvoetbalbond onderzoekt de zaak voorlopig nog. Ondertussen drukte de Engelse voetbalbond (Football Assocation) in een brief aan de FIFA zijn bezorgdheid uit over de cybersecurity op het WK. Want als de Fancy Bears computers in Zürich, het hoofdkwartier van de FIFA, kunnen hacken, dan is het voor hen een fluitje van een cent om straks binnen te dringen in het wifinetwerk van de hotels in Rusland, waar de deelnemende nationale selecties zullen verblijven. Daarom heeft de FA nu al aan de technische staf en de spelers gevraagd om in Rusland geen gebruik te maken van openbare netwerken noch van het wifinetwerk van hun verblijfplaats. De vrees is dat teamopstellingen en tactische informatie al gelekt zullen worden vóór de match. Om dat te vermijden zal de Engelse bond op alle toestellen – pc’s, smartphones, etc… – van zijn technische staf en de spelers gesofisticeerde antihackingsoftware laten installeren. Of dat voldoende is om de Fancy Bears af te houden zal moeten blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content