Bekerfinalist Atalanta: groot door klein te blijven

Trainer Gian Piero Gasperini heeft Atalanta op een hoger niveau gebracht. © belgaimage

Atalanta Bergamo speelt vanavond (20.45 uur) de bekerfinale tegen Lazio. Hoe een bescheiden provincieclub de concurrentie in de Serie A te slim af is.

Atalanta biedt spektakel in een competitie waar, zo wil het cliché, de nul heilig is en goed voetbal niet per se mooi voetbal betekent, maar gelijkstaat aan winnend voetbal. Atalanta is een vlinder in een tuin waar verder weinig opvallends te zien is.

Dat blijkt onder meer uit deze cijfers: bij 11 van de 18 zeges die de ploeg dit seizoen boekte, scoorde Atalanta 3 keer of meer. Bij 6 van die overwinningen zelfs 4 maal of meer. Juventus kwam maar in 8 van zijn 28 gewonnen wedstrijden tot 3 of meer goals en maar één keer tot 4.

Slimme scouting

De scouting is een belangrijke pijler van het succes van de club. Bijna het hele elftal is een samenraapsel van goedkope en slim gescoute spelers die elders niet zo opvielen, maar bij Atalanta zijn uitgegroeid tot internationaal gewilde voetballers.

Een voorbeeld: de Nederlander Marten de Roon werd in de zomer van 2015 op zijn 24e voor 1,3 miljoen euro opgepikt bij SC Heerenveen en een jaar later voor 10,5 miljoen euro doorverkocht aan Middlesbrough. Twee jaar later keerde hij terug in een ploeg die voor veel voetballers als familie aanvoelt.

Gegroeid

Atalanta draait niet langer anoniem mee in de schaduw van AC Milan en Internazionale. Bergamo is als stad en voetbalclub een prachtig bewaard geheim. Atalanta is bij elkaar opgeteld al 58 seizoenen actief op het hoogste niveau en neemt daarmee de elfde plek in achter allemaal clubs die minstens één keer de scudetto wonnen.

Atalanta heeft ook altijd bekendgestaan om zijn degelijke jeugdopleiding. Het is de levensader van de club. Heel wat internationals komen uit de Atalantaschool: Roberto Gagliardini (Inter), Andrea Conti (AC Milan), Manolo Gabbiadini (voorheen Southampton, nu Sampdoria), Mattia Caldara (AC Milan) en Giacomo Bonaventura (AC Milan).

Atalanta heeft de zaken beter voor elkaar dan in potentie grotere clubs als Bologna, Sampdoria en Lazio. Volgens voorzitter Antonio Percassi heeft ook de aanstelling van trainer Gian Piero Gasperini de club op een hoger plan gebracht. ‘Hij heeft Atalanta de toekomst binnengeleid. Voorheen stond alles in het teken van lijfsbehoud. De selectie bestond vaak uit fysiek sterke en ervaren spelers. Dat heeft hij veranderd’, zei Percassi anderhalf jaar geleden in La Gazzetta dello Sport.

Enthousiasme

Wat ook in het voordeel spreekt van Atalanta is dat het net als Juventus, Sassuolo en Udinese een stadion in eigen beheer heeft. In de zomer van 2017 werd het Stadio Atleti Azzurri d’Italia voor 8,6 miljoen euro teruggekocht van de gemeente Bergamo. Geld dat was vrijgekomen door de verkoop van een speler die als zevenjarige in de opleiding van Atalanta was begonnen. Alessandro Bastoni werd op zijn achttiende voor liefst 31 miljoen euro verkocht aan Inter.

Voorzitter Percassi heeft ook het enthousiasme in Bergamo proberen aan te wakkeren. Hij bedacht een paar jaar geleden dat het leuk zou zijn wanneer elke nieuw geboren baby in de stad een Atalantashirt cadeau zou krijgen. Een idee dat door anderen is overgenomen.

Süleyman Öztürk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier