België – Algerije: eindelijk een opvolger voor Marc Wilmots?

Madjid Bougherra en Vincent Kompany, de kapiteins van Algerije en België © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Het lange wachten is eindelijk voorbij: om 18 uur Belgische tijd beginnen de Rode Duivels aan hun eerste wedstrijd op een groot toernooi sinds het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. Tegenstander van dienst is Algerije.

Op papier is Algerije, 22e op de FIFA-ranking, een van de zwakste landen op de Wereldbeker: bij de bookmakers staan ze voor de eindzege gequoteerd aan 1000 tegen 1.

De ‘woestijnvossen’ waren er al drie keer eerder bij op een WK maar overleefden nog nooit de groepsfase. De laatste keer, vier jaar geleden in Zuid-Afrika, werden ze laatst in de groep met Engeland, de VS en Slovenië. Scoren deden ze niet: tegen de VS en Slovenië werd telkens met 0-1 verloren, Engeland hielden ze wel op een gelijkspel (0-0).

Dat betekent dat de laatste Algerijnse doelpuntenmaker op een WK nog steeds Djamel Zidane is, die scoorde tegen Noord-Ierland (1-1) in 1986. Het laatste Belgische WK-doelpunt dateert dus van 2002: Marc Wilmots tegen Rusland in de laatste groepsmatch (3-2 winst). Hopelijk krijgt de bondscoach straks dus eindelijk een opvolger.

Turbulentie

Algerije sloot zijn WK-voorbereiding af met oefenzeges tegen Armenië (3-1) en Roemenië (2-1), maar dat betekent niet dat de sfeer binnen de selectie optimaal is. Bondscoach Halilhodzic leeft reeds geruime tijd op gespannen voet met de Algerijnse pers.

Toch zijn de Belgen terecht op hun hoede voor de Algerijnen. Van Buyten vergelijkt hen met Tunesië, ‘maar dan sterker’. Ze vormen een sterk blok en bovendien beschikt bondscoach Vahid Halilhodzic met onder anderen Sofiane Feghouli van Valencia, Saphir Taïder van Inter en Nabil Bentaleb van Tottenham over verscheidene spelers die bij topclubs spelen en met een individuele actie het verschil kunnen maken.

Ervaring?

Dat de Belgen over meer voetbalkwaliteiten dan de Algerijnen beschikken, zal niemand ontkennen. De Rode Duivels kenden ook een vlekkeloze voorbereiding met drie zeges tegen Luxemburg (5-1), Zweden (2-0) en Tunesië (1-0).

De grote vraag is echter hoe de zeer jonge selectie haar eerste wedstrijd op een groot toernooi beleeft. Buiten ouderdomsdeken Daniel Van Buyten heeft immers geen enkele speler ook maar enige WK-ervaring en het is afwachten wat de druk met hen zal doen.

Kaartentrekker

Uitkijken is het ook naar de scheidsrechter. De Mexicaan Marco Antonio Rodriguez (40), die op de WK’s 2006 en 2010 in totaal vier duels leidde, staat er om bekend dat hij vlot gele en rode kaarten uitdeelt. Twee jaar geleden trok hij zelfs twee kaarten tegelijkertijd in het duel tussen Tigres en Santos in de Mexicaanse competitie alsook zeven (!) rode kaarten.

België en Algerije speelden in de geschiedenis nog maar twee keer tegen elkaar: één keer wonnen de Rode Duivels en één keer eindigde het duel op een gelijkspel.

Rodriguez trekt twee gele kaarten tegelijkertijd:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier