België-Andorra: En de winnaar is… Divock Origi

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Het was een Cirque des Diables, de wedstrijd van de Belgen tegen Andorra. Met Divock Origi als grote winnaar. Hij is een spits met ontzettend veel progressiemarge. Fysiek dan, want technisch is het nu al oogstrelend’, analyseert Peter T’Kint.

We hebben de Rode Duivels al slechter zien beginnen aan kwalificatiecampagnes voor een groot tornooi. Met gelijke spelen tegen Litouwen en Kazachstan bijvoorbeeld, niet bij machte om het tempo op te krikken en met snel voetbal de tegenstander uit verband te spelen. Gaandeweg groeide dan de frustratie bij de toen nog schaars opgekomen fans, om uit te monden in een grote teleurstelling en gejouw bij de fans.

Om maar te zeggen dat het niet zo evident was, die 6-0 van gisteren tegen Andorra. Met snel voetbal werd de gammele tegenstand, die eerst met vier en daarna vijf verdedigers probeerde de gaten te dichten, uit mekaar gerammeld.

Na een kwartier had de wedstrijd al beslist kunnen zijn, maar het doelhout hiel toen nog een handje. Daarna niet meer. Tot groot jolijt van het publiek – alweer massaal ter plaatse, de files rond Brussel trotserend. Ze waren gekomen om zich te amuseren en kregen waar voor hun geld. Cirque des Diables, zeker na de rust, met Dries Mertens in een glansrol.

In 2022 is het Koning Boudewijnstadion niet meer, gesneuveld in het Brusselse NEO-project. Wat als straks de discussie rond een nieuw nationaal stadion verzandt in een woorden- en vergunningenstrijd? Waar gaan ze dan terecht kunnen, de Duivels? Dicht bij mekaar op de schoot in de Ghelamcoarena? Of hebben we dan andere tempels? Of, is tegen dan deze hausse alweer voorbij?

Eén man trok tegen Andorra de lijn van de vorige kwalificatiecampagne door: Kevin De Bruyne. Op weg naar Brazilië al de uitblinker, en tegen Andorra een heerlijk regisseur/afmaker/patron van het offensieve. Gesteund door een uitstekende Chadli, en een perfecte tandem met Origi, die ook de positieve lijn doortrekt. Die van het WK zelf, want in de voorbereiding speelde Divock nog niet, tenzij voor de -19… Een spits met ontzettend veel progressiemarge, fysiek dan, want technisch is het nu al oogstrelend.

Het offensieve trio werd in de rug gesteund door een uitstekend opjagende Nainggolan, die in de nationale ploeg eindelijk eens mocht laten zien waarom hij in Italië zoveel lof krijgt. Een pitbull, met meer volume dan Steven Defour, bij balverlies telkens de tegenstander direct opjagend. Ze versmachtten Andorra, de Duivels, toch een uur lang. Daarna kwamen de tierlantijntjes en vielen met Fellaini en Lukaku andere types in. De mannen van de kracht, die in het sterk technisch georiënteerde geheel de rol moesten lossen. Ongetwijfeld in de toekomst nog van nut, als kracht en lengte belangrijk zijn, misschien maandag al in Bosnië dat nu reeds zijn laatste troeven op tafel moet gooien. Met 1 op 6 zijn de WK-gangers immers slecht gestart. Het mes staat er op de keel. Dan kan je wel wat, met Lukaku, of Fellaini, in hun beider club momenteel niet sterk bezig. Geen mannen van snel combinatievoetbal en daarom op de bank.

De start was goed, de tegenstander zwak. Een beetje voorspelbaar dook achteraf zin en onzin van dit soort duels op. Na de 10-1 en 8-0 tegen San Marino een decennium terug was dat ook al zo. Liechtenstein, San Marino, Andorra, Gibraltar nu.. Heeft het veel zin om dat soort ministaatjes deel te laten nemen aan kwalificatiecampagnes, zeker nu de kalender overvol zit? Zou het voetbal niet beter af zijn met een minicompetitie voor hen bij het begin van een nieuwe kwalificatieronde, waarna de beste zich mag meten met de groten? FIFA doet dat al tijdens WK-kwalificaties, in andere werelddelen, waar Tahiti en co ook te licht wegen. Misschien moet UEFA daar maar eens inspiratie opdoen. Door het optrekken van het aantal deelnemers dat naar de eindronde mag, riskeert hetzelfde zich overigens voor te doen in de groepsfase van het EK en devalueert men het eigen tornooi.

Op de tafels van UEFA ligt een project dat de Nations Cup heeft. Interlands, vriendschappelijke, in groepen, met stijgen en dalen, en een eigen commerciële inbreng. Misschien is het een aanzet tot hervorming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content