België kent potentiële tegenstanders in A-divisie van nieuwe Nations League

© Reuters

België is, zonder verrassing, opgenomen in de A-divisie van de Nations League, een nieuwe landencompetitie van de Europese Voetbalbond UEFA.

Op zijn website maakte de UEFA de indeling van de vier divisies bekend.

Naast België bestaat de A-divisie uit Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië en Nederland. Oranje schaarde zich als twaalfde en laatste land bij de topklasse dankzij de 2-0 winst tegen Zweden in hun laatste WK-kwalificatiematch.

Daardoor moet Wales vrede nemen met een plaats in de B-divisie, net als Oostenrijk, Rusland, Noord-Ierland, Slovakije, Zweden, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Turkije, Ierland, Denemarken en Hongarije.

De 55 bij de UEFA aangesloten landen werden op basis van hun plaats op de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies (twaalf in A en B, vijftien in C en zestien in D). In de A-divisie worden vier groepen van drie gevormd. De groepswinnaars plaatsen zich voor de UEFA Nations League Finals (halve finales, troosting en finale) in juni 2019. De vier laatste landen van elke groep degraderen naar de B-divisie.

In elke divisie is een ticket te verdienen voor het EK 2020.

Op 24 januari 2018 vindt de loting voor de nieuwe competitie voor landenteams, die de meeste klassieke oefeninterlands zal vervangen, plaats in Lausanne. De groepsmatchen worden gespeeld in september, oktober en november 2018.

Euro 2020

Het reguliere kwalificatietoernooi voor het EK 2020 loopt van maart tot november 2019. Het EK wordt in dertien verschillende landen gespeeld.

In principe is ook België met het nog te bouwen Eurostadion gastheer.