‘België mag trots zijn op ons’

© Belga

De reacties op de kwalificatie voor Brazilië bij de Rode Duivels waren tevreden, maar niet euforisch: blij dat de buit binnen is, maar het echte werk moet nu beginnen.

Romelu Lukaku had vrijdag een bijzonder groot aandeel in 1-2 zege van de Rode Duivels vrijdag in Zagreb tegen Kroatië. Met zijn twee doelpunten beukte hij de poorten naar het WK in Brazilië wagenwijd open voor de Belgen.

“Dit zijn misschien wel de twee mooiste doelpunten uit mijn carrière, of toch zeker de twee die me het langst zullen bijblijven”, verklaarde ‘Big Rom’, die na 68 minuten onder luid applaus van de Belgische fans vervangen werd. “Ik vind mezelf niet de man van de match, ik ben van oordeel dan anderen beter speelden vandaag, maar het draait hier om de groep. Ik heb mijn best gedaan, net als de hele ploeg, en ik hoop dat we zo kunnen blijven voortdoen.”

Lukaku bewees in het kletsnatte Zagreb dat hij in bloedvorm is. Bij Everton scoorde hij viermaal in twee en een halve partij, bij de Duivels maakte hij twee doelpunten tegen Kroatië. “Dat heeft alles met hard werken te maken. Ikzelf en heel deze groep moeten vooruitgang blijven boeken.”

Fellaini: ‘Mooi gedaan’

“België mag trots zijn op ons”, vertelde Fellaini na afloop voor de camera’s van de RTBF. “De kwalificatie is een feit. Bovendien is de manier waarop we het gedaan hebben erg mooi. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar hebben er alles aan gedaan om te slagen. Op de tegenaanval konden we rekenen op een uitstekende Lukaku. Heel deze generatie speelt trouwens al volwassen. De Premier League heeft daar veel mee te maken.

Naast maturiteit zit er ook veel techniek en fysiek in deze ploeg. Met dit team kan je naar de oorlog”, aldus Fella. “Nu moeten we er alles aan doen om ons optimaal op het WK voor te bereiden.”

Wilmots: Graag 28 op 30

De Rode Duivels mogen van Marc Wilmots even feesten na hun kwalificatie voor het WK van vrijdag in Zagreb, maar de bondscoach wil de WK-voorronde op een mooie manier afsluiten en wil maar al te graag de drie punten pakken tegen Wales.

“Deze WK-kwalificatiecampagne is nog niet gedaan. “, stelde Wilmots. “Mijn spelers krijgen nu even vrij en mogen feesten, maar vanaf zondag wil ik dat de focus volledig naar het duel tegen Wales gaat. Ik wil immers maar al te graag 28 op 30 halen in deze groep, dat zou meteen een unicum zijn voor ons land, we kunnen dus geschiedenis schrijven. Dinsdag wordt het ongetwijfeld een fantastische avond, het is nu aan ons om het publiek iets terug te geven en deze campagne op een mooie manier af te sluiten.”

“Ik ben niet meteen fier op mezelf ofzo”, vervolgde de bondscoach. “Ik zit al zo lang in het voetbalwereldje en heb al genoeg hoogtes en laagtes meegemaakt. Ik ga samen met de mensen rondom mij voor het maximum. Ik ben wel trots op het feit dat we met deze groep de waarden van ons land op een mooie manier vertegenwoordigen.”

Wilmots weigerde ook te ver vooruit te kijken. “Ik ben loyaal aan deze spelersgroep, maar laat ons alsjeblieft wachten tot mei en dan kijken wie er mee naar het WK gaat. Er kunnen nog blessures komen, er kunnen spelers zijn die zes maanden niet spelen bij hun club, en dan spreken we over een ander verhaal.”

Zaterdagtraining geschrapt

De op zaterdag voorziene training van de Rode

Duivels in het Koning Boudewijnstadion gaat niet door. “Morgen geen training, iedereen zondag welkom om 17u in het Koning Boudewijnstadion”, tweette de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vrijdag. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier