Belgische invasie bij Al Ahli

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Frank Dauwen verlaat België en gaat aan de slag in de jeugdafdeling van Al Ahli in Saudi-Arabië.

De 45-jarige ex-speler van AA Gent en Westerlo werd in april nog als hoofdcoach van Westerlo op non-actief gezet. Hij krijgt nu bij Al Ahli een jeugdteam onder zijn hoede, net als Eric Abrams.

Abrams stopt als bondscoach U15 en Topsportschoolcoördinator van de KBVB. Nog vier andere Belgen reizen volgende week af naar hun nieuwe club in Jeddah, een kuststad aan de Rode Zee op 1000 km van de Saudische hoofdstad Riyad: Mathieu Gram, Sander Van Praet, Steven Vanharen en Jelle Van Camp.

Gram werkte bij Adelaide in Australië en wordt hoofd van de manuele therapie. Van Praet verlaat KV Mechelen en gaat net als Dauwen en Abrams een jeugdteam coachen. Vanharen gaat weg bij het Hongaarse FC Ujpest, waar hij fysiektrainer was. Van Camp ten slotte werkte voor Foot Pass aan de doorlichting van de Engelse Premier Leagueteams. Hij wordt fysiektrainer bij Al Ahli.

Jan Van Winckel

Met het nieuwe zestal erbij zullen er nu twaalf Belgen aan het werk zijn bij de Saudische nummer vier van het afgelopen seizoen. Skilltrainer Simon Tahamata (genaturaliseerd tot Belg) zit er met zijn vijf jaar al het langst.

Bart De Roover (hoofdcoach jeugdteam), Lieven De Veirman (krachttrainer), Pieter Jacobs (hoofd revalidatie) en Balder Berckmans (hoofd blessurepreventie) beginnen aan hun tweede seizoen. Peter Mommaert kreeg in onderling akkoord geen nieuw contract en keerde naar België terug.

De man achter de Belgische invasie is Jan Van Winckel. Hij leidt sinds vorig jaar de sportwetenschappelijke afdeling van Al Ahli waarin 24 personen werken.

“Sinds enkele maanden ben ik ook opgenomen in het management van de club. Het aantal blessures is hier vorig seizoen met 70 procent gedaald. Mede daardoor hebben we drie van de vier competities (beloften, U19 en U16, nvdr) gewonnen. Door dat succes heeft de club mij gevraagd om extra Belgen aan te trekken. Met een aantal dossiers zijn we nog bezig. Ook Werner Helsen is via TopSportsLab bij dit sportwetenschappelijke project betrokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier