Belgische ploegen in Europa: hoe en wat?

© Belga

Na gisteravond zijn de vijf Belgische deelnemers aan de Europese competities bekend: Racing Genk, Standard, Anderlecht, Westerlo en Club Brugge.

Na gisteravond zijn de vijf Belgische deelnemers aan de Europese competities bekend: Racing Genk, Standard, Anderlecht, Westerlo en Club Brugge. Die eerste twee komen uit in de derde voorronde van de Champions League (heen 26 of 27 juli, terug 2 of 3 augustus), Anderlecht mag in de derde voorronde van de Europa League (28 juli en 4 augustus) aan de slag.

Ook Club Brugge en Westerlo zullen aantreden in de Europa League. Moeten de vierde van play-off 1 en de winnaar van play-off 2 dan eigenlijk nog twee barragematchen – op woensdag 25 en zondag 29 mei – spelen? “Uiteraard”, zegt directeur-generaal van de Pro League Ludwig Sneyers. “Het lijkt misschien niet de moeite, maar er is wel degelijk nog een sportief belang mee gemoeid.”

Dat klopt, behalve als Westerlo nu zaterdag de beker wint tegen Standard. Dan hoeven er geen barragewedstrijden te worden gespeeld. Volgens de website van de UEFA komt Westerlo dan uit in de play-offronde van de Europa League (18 en 25 augustus) en moet Club Brugge dan al in de tweede voorronde aan de bak (14 en 21 juli).

Verliest Westerlo de bekerfinale, dan moeten de barragematchen wel worden gespeeld. De winnaar ervan komt dan uit in de derde voorronde van de Europa League, de verliezer in de tweede voorronde. Anderlecht schuift in dat geval door naar een plaats in de play-offronde (de ronde net voor de poulefase).

En u dacht dat voetbal ingewikkeld was? (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier