Belgische spits fel belaagd bij nieuwe club

Baptiste Guillaume: door de handen van Standard en Anderlecht geglipt. © BELGAIMAGE

Baptiste Guillaume (20) is de nieuwe Belgische parel van OSC Lille. De ex-club van Eden Hazard haalde de spits weg bij RC Lens en betaalde daarvoor vier miljoen euro. Een transfer die gevoelig ligt.

Toen Guillaume -een jeugdproduct van RAEC Mons- veertien was, namen zowel Standard als Anderlecht contact op met zijn vader. “Maar op studievlak deden ze geen voorstel”, vertelt vader Gilles Guillaume in Sport/Voetbalmagazine. “Ik moest zelf een oplossing zoeken. Een deftige combinatie voetbal-studies bestond nog niet. Wij gaven de voorkeur aan zijn studies. Daarom hebben we de beide aanbiedingen naast ons neergelegd. Anderlecht zei me toen dat de trein maar één keer langskwam.”

Twee weken later kwam er nochtans een andere trein langs, RC Lens. Onder de hoede van Pascal Plancque en Eric Sikora, twee oud-spelers die heel belangrijk waren in zijn ontwikkeling, maakte Guillaume stap voor stap zijn weg richting profvoetbal. Met de U17 werd hij kampioen van Frankrijk. Via de U19 en de CFA kwam hij onder Sikora in de profkern van Lens terecht.

Vijandigheid

Zijn recente overgang van Lens, dat degradeerde naar tweede klasse, naar aartsrivaal Lille deed veel stof opwaaien. De laatste tien jaar verhuisden slechts twee spelers van Lens naar Lille of omgekeerd. Het regende de voorbije weken dan ook beledigingen op Twitter. Die kwamen zowel van supporters van Lens als Lille. “Guillaume heeft heel volwassen gereageerd op die beledigingen”, aldus Joël Domenighetti, die als journalist voor L’Equipe beide clubs volgt. “In alle rust en sereniteit verklaarde hij zijn keuze aan de media.”

Een paar dagen eerder was er van rust en sereniteit weinig sprake toen Guillaume in de buurt van Arras door enkele heethoofden werd belaagd. Oud-ploegmaat Benjamin Bourigeaud moest tussenbeide komen. Het resultaat van de schermutselingen: een gebroken vinger voor Bourigeaud.

Lille besliste alvast om zijn nieuwe speler te beschermen door de eerstvolgende maanden geen individuele interviews meer toe te staan. Zijn vader Gilles Guillaume, oud-speler van RAEC Mons in tweede klasse, beseft dat zijn zoon niet de gemakkelijkste keuze maakte, “maar hij heeft het juiste karakter om zich die heisa niet te fel aan te trekken en er zich boven te plaatsen.”

(Stéphane Vande Velde)

Lees het portret van Baptiste Guillaume in Sport/Voetbalmagazine van 5 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier