‘Benteke probeerde Thierry Henry te imiteren’

Christian Benteke spiegelde zich als jeugdspeler aan Thierry Henry. © BELGAIMAGE

Door het missen van het WK staat Christian Benteke in de finale van de FA Cup voor de belangrijkste afspraak in zijn carrière. En dat net tegen de club van zijn jeugdidool: Thierry Henry.

Sport/Voetbalmagazine reconstrueerde het verhaal van Christian Benteke, van de achterbuurten in Luik tot de volgepakte stadions in de Premier League. Aan het woord komen jeugdvrienden, trainers, zijn broer en zijn makelaar.

Een passage…

De lengte van Benteke is niet altijd een voordeel geweest. “Toen hij een jaar of tien was, was hij al groter dan de meeste leeftijdsgenootjes”, vertelde zijn neef Joseph Olongo eerder aan dit blad. “Hij was geïntimideerd door de blik van anderen, zeker van ouders die dachten dat hij loog over zijn leeftijd.” Hoewel hij in de Luikse wijk Amercoeur woonde, vond je hem vaak wat verderop, in Droixhe, om een balletje te trappen met enkele vrienden, onder wie Mehdi Carcela.

Voor ze bij Standard terechtkwamen, deelden beiden al de schoolbanken op de lagere school Saint-Remacle. “Van kleins af was Christian al verzot op de bal”, vertelt Jawad, die ook lid was van het clubje van ‘Sarajevo’, zoals de school werd genoemd. “Hij had zich kunnen laten gaan zoals veel jongeren in de wijk, maar neen: hij heeft gewerkt, gewerkt, gewerkt. Al toen hij tien of elf was, bleef hij liever thuis wanneer hij nadien nog moest voetballen.” En thuis oefende hij voortdurend. “In de hoek van zijn kamer stond een klein tv’tje. Terwijl hij naar voetbal keek, jongleerde hij de bal op zijn hoofd. Zo heeft hij zijn kopspel ontwikkeld”, lacht Joseph.

Het gebeurde zelfs dat Jojo zijn neef al om negen uur ’s ochtends in zijn tuin aantrof terwijl hij schijnbewegingen oefende. “Dat deed hij graag, want zijn favoriete speler was Thierry Henry. Ik kon die niet uitstaan, maar hij toonde me voortdurend filmpjes van hem… (lacht) Hij probeerde Henry te imiteren.” Overal waar Benteke komt, voetbalt hij. Op straat probeert hij de bal in evenwicht te houden op zijn hoofd, in het huis van zijn neven breekt hij de ruiten.

Lees het volledige verhaal over de geboorte van ‘The Beast’ in Sport/Voetbalmagazine van 27 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier