Benteke ruilt Aston Villa voor Liverpool: duurste Belgische voetballer

Christian Benteke © Belga Image

Na zijn transfer van Aston Villa naar Liverpool is Christian Benteke de duurste Belgische voetballer in de geschiedenis.

Christian Benteke verkast in de Engelse Premier League van Aston Villa naar Liverpool. Dat bevestigde Liverpool woensdagavond. Liverpool legt naar verluidt een transfersom van 32,5 miljoen pond (46,5 miljoen euro) op tafel voor de 24-jarge spits. Dat maakt van Benteke de duurste Rode Duivel in de geschiedenis.

De transfer van Raheem Sterling van Liverpool naar Manchester City begin vorige week bracht ook de transfer van Benteke in een stroomversnelling. Met die overgang was een bedrag van 68 miljoen euro gemoeid, geld dat Liverpool nodig had om Benteke los te weken bij Aston Villa, waar hij een opstapclausule van 46,5 miljoen euro in zijn contract had staan. Daardoor is Benteke nu de duurste Belgische voetballer aller tijden. Tot voor kort stond het record op naam van Eden Hazard en Axel Witsel, die in 2012 voor veertig miljoen euro respectievelijk naar Chelsea en Zenit getransfereerd werden. Bij ex-club Racing Genk wrijven ze zich in de handen, want de Limburgers zouden vijftien procent van de meerwaarde op de doorverkoop opstrijken. Bij Liverpool wordt Benteke de derde Belg, na doelman Simon Mignolet en collega-aanvaller Divock Origi.

Trofeeën winnen

Ik ben heel blij dat in nu tot de Liverpool-familie behoor en zal alles doen om Liverpool trots te maken

‘Liverpool is de juiste club voor mij’, reageerde Rode Duivel Christian Benteke op de site van ‘The Reds’, kort nadat hij zijn handtekening onder een contract ‘voor lange duur’ geplaatst had. ‘Ik heb een goed gesprek gehad met de manager en wil deel uitmaken van dit project.’

‘Toen ik met Aston Villa op Anfield Road kwam spelen, gaf dat al een geweldig gevoel. Om dat in het shirt van Liverpool te doen, zal nog veel fantastischer zijn. Liverpool is een grote club, met een indrukwekkend palmares. Er lopen hier veel goede spelers rond, grote namen ook. Ik kijk er al naar uit om hen te ontmoeten. Met collega-Rode Duivels Simon Mignolet en Divock Origi heb ik recent niet gesproken. Dat zal ik kortelings wel doen. Hopelijk kunnen ze me helpen de stad Liverpool te leren kennen.’

‘Ik ben heel blij dat in nu tot de Liverpool-familie behoor en zal alles doen om Liverpool trots te maken. Ik ben nog maar 24 en kan hier nog progressie maken. Ik wil het beste uit mezelf halen. Ik ga hard werken voor de club en voor mijn teammaten en wil zo Liverpool helpen zijn doelstellingen te bereiken. Ik ben naar hier gekomen om de club aan prijzen te helpen. Trofeeën winnen, dat is waar het om gaat. Dat is wat je later aan je kinderen kan vertellen.’

Pingpongspel tussen Standard en Racing Genk

Benteke verliet eind augustus 2012 op 21-jarige leeftijd Racing Genk voor Aston Villa, dat destijds ongeveer negen miljoen euro op tafel legde voor de aanvaller. Benteke had zijn transfer te danken aan een sterke tweede seizoenshelft onder Mario Been. Voordien viel de carrière van de spits te omschrijven als een pingpongspel tussen Standard en Racing Genk. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij de Rouches, waar Genk hem in 2007 wegplukte. In januari 2009 keerde Benteke terug Standard, dat hem later uitleende aan KV Kortrijk en KV Mechelen. In de zomer van 2011 keerde hij terug naar Genk, waar hij wel een basisplaats kon veroveren.

Een teleurgestelde Christian Benteke na de EK-kwalificatiematch tegen Wales.
Een teleurgestelde Christian Benteke na de EK-kwalificatiematch tegen Wales.© Belga

Bij Villa kon “Big Ben” al snel de harten van de fans veroveren. In 89 competitiewedstrijden vond hij 42 keer de weg naar de netten. De start van vorig seizoen miste hij door een gescheurde achillespees, waardoor hij ook het WK in Brazilië aan zich moest laten voorbijgaan, en nadien moest “The Beast” een tijdlang zoeken naar de beste vorm.

Dankzij een sterk competitieslot met elf doelpunten in evenveel wedstrijden wist hij Villa bijna eigenhandig in de Premier League te houden. Ook bij de Rode Duivels is hij onder Marc Wilmots vaak titularis, scoren lukt hem echter minder goed in het nationale shirt. In 24 wedstrijden (27 selecties) moet de aanvaller vrede nemen met zeven doelpunten. (Belga/AVE)

Top 10 duurste transfers Belgische voetballers:

1. Christian Benteke (van Aston Villa naar Liverpool) 45,6 miljoen euro (2015)

2. Eden Hazard (van Rijsel naar Chelsea) 40 miljoen euro (2012)

3. Axel Witsel (van Benfica naar Zenit) 40 miljoen (2012

4. Romelu Lukaku (van Chelsea naar Everton) 35 miljoen euro (2014)

5. Marouane Fellaini (van Everton naar Manchester United) 32,5 miljoen (2013)

6. Marouane Fellaini (van Standard naar Everton) 22 miljoen (2008)

7. Kevin De Bruyne (van Chelsea naar Wolfsburg) 21,5 miljoen (2014)

8. Moussa Dembele (van Fulham naar Tottenham) 19 miljoen (2012)

9. Thomas Vermaelen (van Arsenal naar Barcelona) 19 miljoen (2014)

10. Divock Origi (van Rijsel naar Liverpool) 12,5 miljoen (2014)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier