Bermuda en Guyana voor het eerst aanwezig op Amerikaanse Gold Cup

Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Naast de Afrika Cup is er komende zomer ook voetbalactiviteit op het Noord-Amerikaanse continent met de Gold Cup.

Milieuvriendelijk is de vijftiende editie van de Gold Cup, het landenkampioenschap van de CONCACAF(Noord- en Midden-Amerika) niet. Wedstrijden aan de oostkust van de VS (van Harrison in New Jersey tot Charlotte in North Carolina), in het centrum (van Chicago tot Houston), tot aan de uiterste westkust (LA en Pasadena): volgers verzamelen heel wat airmiles. Ook al omdat ze, voor het eerst, uitstappen moeten maken naar Costa Rica en Jamaica.

Gelukkig zijn er in de eerste ronde double headers, twee duels in dezelfde groep, op dezelfde dag, in hetzelfde stadion. Dat scheelt (een beetje) aan verplaatsingen en lijkt een te overwegen formule voor komende WK’s.

Voor het eerst wordt het een Gold Cup met 16 deelnemers (van de 40 landen die lid zijn van de CONCACAF). Naast de geplaatsten Mexico, Costa Rica, Panama, VS, Honduras en Trinidad & Tobago kwalificeerden zich nu ook landen als Bermuda en Guyana voor het eerst voor deze eindronde. Saint-Martin, het Franse deel van het eiland Sint-Maarten, niet. In vier kwalificatiewedstrijden slikte die ploeg 32 tegengoals…

Favorieten voor de eindzege zijn als vanouds de VS en Mexico. Van de voorbije veertien edities won Mexico er zeven, de VS zes. Alleen Canada wurmde er zich in 2000 even tussen. Vroeger namen ook nog Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Colombia of Brazilië deel, sinds 2007 niet meer.

Het Amerikaanse gastland wordt gecoacht door Gregg Berhalter, die zijn centen als voetballer verdiende in Nederland en Duitsland en ook even bij Crystal Palace. Ethan Horvath stond in maart nog in doel tegen Chili, toen Zack Steffen, komende zomer eigendom van Manchester City, out was met knieklachten. Samen met Jesse González (met Mexicaanse roots en dito jeugdselecties) en Steffen vecht Horvath voor een plaats in doel.

De groepsloting vond woensdag plaats, het toernooi begint op 15 juni in de Rose Bowl van Pasadena. De finale is op 7 juli in Chicago.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier