Bezorgt Gabriel Jesus Man City een nieuwe Champions League-overwinning?

Gabriel Jesus met Kevin De Bruyne © Belga Image

Nu de landstitel zo goed als binnen is, richten de Citizens hun pijlen volledig op het kampioenenbal. Daarvoor rekenen ze op doelpunten van Gabriel Jesus, het straatjochie van 32 miljoen.

Het mythische Anfield Road is vanavond het decor voor een Brits theekransje. In de kwartfinales van de Champions League ontvangen The Reds van Liverpool de blauwhemden van Manchester City. Voor Gabriel Jesus is de eerste Champions League-campagne die hij afwerkt een bescheiden succes tot nog toe. In de zes wedstrijden van de groepsfase was hij twee keer trefzeker: tegen Feyenoord scoorde hij de derde goal in de ruime 4-0-zege en tijdens de confrontatie met Napoli (2-1) maakte hij de 2-0 op aangeven van – wie anders? – Kevin De Bruyne.

De troepen van Pep Guardiola verloren voor het eerst in de laatste match van de groepsfase tegen Sjachtar Donetsk. City was toen wel al geplaatst voor de volgende ronde. De Braziliaan kon zelf niet raak treffen maar dwong wel een penalty af. Spitsbroeder Sergio Agüero zette de elfmeter feilloos om en legde zo de 2-1-eindstand vast.

Forfaitzege

Ook in de achtste finales tegen FC Basel stond Jesus aan het kanon. Zijn openingstreffer in de return leverde geen punten op, de ploeg uit Manchester verloor met 1-2, maar nadat het de heenwedstrijd met 0-4 was gaan winnen in Zwitserland, zonder het goudhaantje bij de selectie, stootten de Britten toch door.

Het gevecht om een plek bij de laatste vier belooft een taaie strijd te worden. Liverpool smeerde het tot dan toe ongeslagen City in januari een eerste competitienederlaag aan: 4-3. Op de vierde speeldag van de Premier League eindigde de clash tussen beide clubs met een forfaitscore. Rode Duivel Simon Mignolet – die toen nog de voorkeur kreeg op Loris Karius, de chouchou (en landgenoot) van trainer Jürgen Klopp – moest zich vijf keer omdraaien. Jesus kon twee keer prikken. Een zege vanavond, met een of meerdere doelpunten, zou voor de goede vriend van Neymar een mooi cadeau zijn: gisteren vierde hij zijn 21e verjaardag.

Zoals Kompany

Net zoals destijds bij Palmeiras, dat zo’n 32 miljoen euro van City kreeg overgeschreven, verschijnt de youngster vanavond met rugnummer 33 aan de aftrap. Dat getal verwijst voor de erg gelovige spits naar de leeftijd die zijn bijbelse naamgenoot Christus had wanneer hij stierf. Hiermee treedt Jesus in de voetsporen van Vincent Kompany die tijdens zijn eerste jaren bij de Citizens nog niet met zijn geliefkoosde nummer 4 aantrad.

Voor Manchester City is de beker met de grote oren binnenrijven het laatste objectief van een nu al geslaagd seizoen. In de prijzenkast van het Etihad Stadium staat de League Cup reeds te blinken, weldra komt daar de kampioenenschaal bij – het is niet langer een vraag van of maar van wanneer.

Straatschilder

Na de verplichtingen bij zijn werkgever rest het Braziliaanse raspaard slechts één taak: schitteren met de Seleção op het WK in Rusland. Met zeven goals en vijf assists in tien WK-kwalificatie-interlands is zijn aandeel in het succes van de Goddelijke Kanaries niet te onderschatten. Het contrast met vier jaar geleden kon niet groter zijn. Op de wereldbekereditie in zijn thuisland was Jesus er nog niet bij, hij speelde bij de U17 van zijn moederclub Palmeiras in São Paulo. Wel supporterde de jongeling voor zijn landgenoten en schilderde hij de straat in zijn favela in de nationale kleuren, zo is te zien op enkele foto’s die hij op zijn Instagramaccount deelde.