Bibberen bij 31 graden

James Rodriguez (Colombia) op training © BelgaImage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Het is zover, wij hebben een verkoudheid beet. In en uit perszalen, taxi’s, lobby’s van hotels, winkels, restaurants, telkens het temperatuurverschil tussen buitenlucht en airco, geweldige verspreiders van koude lucht en ziektekiemen. We zijn niet de enigen. Er lopen er nog te snotteren, zelfs bij de teams. Het uitstapje naar het frisse Porto Alegre kostte de Duitsers een halve ziekenboeg.

Maar dat is allemaal niks bij het gebibber dat de Brazilianen vandaag te wachten staat. Met spanning tellen ze af tot het 17 uur (Braziliaanse tijd) is. Dan geeft het land Colombia partij. En eindigt hun WK.

Het viel hier de voorbije weken op: niemand gelooft in de Seleção. Echt niemand. Ze gaan straks allemaal supporteren, dat wel, en wenen, mocht het effectief voorbij zijn, maar vraag het hen nu, een paar uur voor de aftrap, en niemand die er in gelooft. Dit is geen team dat begeestert, dat de harten van het volk verovert. Wel met zijn kwetsbaarheid, al die tranen na de wedstrijd tegen Chili, al dagen is het een item op radio, televisie en in de kranten.

Werk voor Regina, de psychologe.

Brazilië weent. Straks misschien opnieuw.

Een beetje jaloers kijken ze naar de tegenstander. Colombia. De enige ploeg die hier door het tornooi dartelt alsof het niks is, het enige regelmatige elftal. Vier wedstrijden gewonnen, makkelijk zelfs. Vrolijk scorend, zonder Falcao en Bacca zelfs, toch de twee beste Colombiaanse spitsen in Europa. Amper een goal slikkend, nog maar twee, evenveel als de Rode Duivels. De beste speler van het tornooi in de rangen hebben, ook dat nog. De Braziliaanse torcedor, hij kijkt jaloers naar die andere ploeg in het geel. Colombia. De cafeteros, koffieboeren, zoals de Brazilianen vroeger ook wel een beetje waren. Koffieboeren. Nu zijn ze meer.

Colombia is meer dan James Rodríguez. Colombia is vloeiend voetbal, snel vooruit, een beetje wat Brazilië wilde zijn. Met figuren als Cuadrado, en achterin een oude man als Yepes (38) die Andres Escobar nog heeft gekend. Een sierlijke verdediger was dat, de man uit Medellín, ooit zo ongelukkig op het WK in de VS en kort daarna vermoord. Zijn dood _ op 2 juli 1994 _ werd hier eergisteren herdacht.

Het zou mooi zijn mocht zijn Colombia _ heel even ook in de running om dit WK te organiseren _ hier triomferen. Voor Escobar, voor de supporters, zeer enthousiast. Voor het imago van zijn land, dat vecht tegen een reputatie. Zie de cartoons en allusies die de Colombianen woest maakten.

Het zou ook mooi zijn voor hun coach. In Argentinië lopen ze er niet te hoog mee op, met el professor Pékerman. Te schools. Goed voor jeugdelftallen. Hij was het ook, jarenlang, coach van de Argentijnse jeugd. Zeventien van de mannen die morgen België partij geven, passeerden door zijn handen, op jeugd-WK’s. Messi, Biglia, Agüero.

Pékerman is hier bezig aan een recordreeks. Straks zit hij voor de tiende keer op de bank tijdens een wk-wedstrijd. Hij verloor nog geen enkele keer. Vijf wedstrijden was hij coach van Argentinië op het WK in Duitsland, een zeer omstreden benoeming in die tijd, ze spraken er schande van, Menotti en co. Maar: hij speelde er in de kwartfinales gelijk tegen het gastland, en ging er dan uit met de strafschoppen. Technisch gezien is dat geen nederlaag, voor statistici. Vier jaar later was Duitsland ook de killer, maar toen ging het tegen een door Maradona slecht georganiseerde ploeg véél makkelijker.

Hier doet Pékerman met Colombia even goed. Vier wedstrijden op rij winnen, daar was het land nog nooit in geslaagd. Ze hadden er zelfs nog nooit twee op een rij gewonnen met hun gouden generatie.

Bij Brazilië bibberen ze. Bibberen bij de 31 graden die het vandaag in Fortaleza wordt, het klinkt vreemd. De laatste vier duels tussen beide landen eindigden op een gelijkspel. Allemaal slechte voortekens, vond onze taxichauffeur gisteren.

Maar hij gaat toch supporteren. Sou Brasileiro, lachte hij verontschuldigend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier