Bielsa: ‘Geen enkele speler is op mijn initiatief gekomen’

Marcelo Bielsa © Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Marcelo Bielsa ligt al na enkele maanden op ramkoers met zijn nieuwe werkgever, Olympique Marseille. De Argentijn hekelt de transferpolitiek van zijn club: Michy Batshuayi had hij liever niet gezien, Alderweireld dan weer wel.

De 59-jarige Bielsa heeft een reputatie hoog te houden: een obsessieve voetbalmaniak en driftkikker in één persoon verenigd . Dat uit zich niet enkel op het veld, ook daarnaast durft de Argentijn wel eens scherp uit de hoek te komen. Zeker als hij zich tekort gedaan voelt.

Zoals afgelopen week. Op een persconferentie haalde Bielsa plots snoeihard uit naar het clubbestuur, en meer bepaalde naar het transferbeleid van OM-voorzitter Vincent Labrune, momenteel met vakantie.

“De balans van onze transferbeleid is negatief. Ik denk dat de voorzitter me beloftes deed waarvan hij wist dat hij ze niet kon waarmaken”, vertelde Bielsa doodleuk, om vervolgens in detail te treden. “De verkoop van Lucas Mendes heb ik pas op het allerlaatste moment vernomen, net voor zijn vertrek naar Qatar. De aankoop van Doria vernam ik dan weer toen die voor medische testen naar de club kwam. Ik heb me verzet tegen zijn komst, want ik heb hem niet kunnen analyseren en ik heb mijn mening niet kunnen geven.”

Alderweireld

“De voorzitter had me ook beloofd geen buitenlandse spelers aan te trekken, simpelweg omdat Marseille niet over de nodige structuren beschikt om een speler te evalueren die niet in Frankrijk actief is. Geen enkele speler kwam op mijn initiatief! Ik deed nochtans twaalf voorstellen, maar geen enkele is ooit concreet geworden. Zo moesten we snel-snel oplossingen zoeken, terwijl ik bijvoorbeeld duidelijk had aangegeven dat ik er of Stambouli of Alderweireld bij wilde.”

Bielsa besloot de persconferentie met volgende woorden: “Ik ben hier nu en ik zal mijn verantwoordelijkheid opnemen. Maar ik herhaal: het project zoals het me voorgesteld werd, komt niet overeen met de realiteit. Of ik aan opstappen dacht? Neen. Ik sta nog altijd in voor de sportieve resultaten. Ik wil alleen niet verantwoordelijk gesteld worden voor het huidige project. Ik zal met enthousiasme en optimisme de uitdaging aangaan, maar de manier van werken binnen deze club heeft me teleurgesteld.”

Een hoogste merkwaardig onderhoud met de verbouwereerde media dus. Vraag is nu vooral: hoe gaan de aangeworven spelers om met die kennis? Hoe moet Michy Batshuayi -deze zomer van Standard naar Marseille verhuisd- zich voelen, nu hij weet dat de coach niet helemaal achter zijn komst stond? In de voorbereiding kreeg de jonge Belg volop zijn kans, en scoorde hij ook vlot, maar in de competitie kwam hij nog maar mondjesmaat aan de bak. In vier competitiewedstrijden verzamelde hij in totaal 83 minuten, zonder goals en assists.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier