‘Bij Engelse clubs staat zelfs mayonaise en ketchup op tafel’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine ging in Birmingham op bezoek bij Christian Benteke en trof daar een jonge kerel aan die het enorm naar zijn zin heeft in de Engelse voetbalcultuur.

In augustus legde Aston Villa tien miljoen euro op tafel om Christian Benteke (21) los te weken bij Racing Genk. Maar de club uit Birmingham was niet de enige gegadigde, Fulham en Arsenal trokken eveneens aan Benteke’s mouw. Waarom koos hij dan toch voor Aston Villa?

Benteke: “Dit is de juiste club op het juiste moment voor mij. Vooral ook omdat de trainer (Paul Lambert, nvdr) me er dolgraag bij wilde. Hij stond dag en nacht in contact met Kismet (Eris, de manager van Benteke, nvdr). Als een Engelse club je per se wil en je de kans krijgt om jezelf er te ontwikkelen, moet je als jonge speler niet twijfelen.”

Uitslapen voor de wedstrijd

Benteke heeft het naar zijn zin in Engeland en merkt dat de Britse voetbalcultuur danig verschilt van de Belgische. Vooral het gevoel van vrijheid bevalt hem wel: “Je traint bijvoorbeeld slechts een keer per dag en je kunt kiezen of je op de club eet of liever thuis wil gaan eten.”

“Het verschil tussen de Premier League en de Jupiler Pro League zit hem in details. Wanneer we hier op afzondering gaan voor een wedstrijd, is het niet verplicht om samen te eten en mag je, als je wel samen eet, meteen naar je kamer als je gedaan hebt met eten. Je mag hier ook eten wat je wil. Er staat zelfs mayonaise en ketchup op tafel tijdens de maaltijden. Het gebeurt dat spelers dat nog enkele uren voor een wedstrijd eten.”

“Iedereen bereidt zich op zijn eigen manier voor. Als je bijvoorbeeld graag uitslaapt de dag van de wedstrijd, dan kan dat. Anderen staan graag vroeg op om al een koffietje te drinken, maar hier mag iedereen doen waar hij zich het best bij voelt.”

“Maar ik denk niet dat dat een negatieve invloed op onze prestaties heeft. We zijn allemaal professioneel genoeg om geen misbruik te maken van die vrijheid.”

Lof van de coach

Paul Lambert, de man die Benteke er absoluut bij wilde in Aston Villa, komt in de reportage ook aan het woord. Hij spaart zijn lof voor zijn spits niet: “Ik heb Christian meerdere keren aan het werk gezien en ik wilde hem er absoluut bij hebben. We hadden nood aan een sterke spits die de rol van targetman op zich kan nemen.”

“Hij heeft alles in zich om tot een echte topspits uit te groeien. Hij is nog jong en zal dus nog heel wat ervaring opdoen in de loop der jaren. Ik hoor vanuit België wel eens waaien dat hij niet genoeg afwerker pur sang is, maar Christian is ook een harde werker die zijn ploegmaats beter doet spelen. Hij kan eigenlijk alles op een veld.”

“Daar komt nog eens bij dat hij een fijn mens is. Een goedlachse kerel die altijd zin heeft om te voetballen.”

“Dat hij meedoet in jullie nationale ploeg, een team met zo veel goeie spelers, bewijst – samen met zijn prestaties van de voorbije weken – hoe goed hij is. Tegen Schotland was hij simpelweg outstanding.” (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier