Biologisch paspoort voor voetballers op WK 2014

© Epa
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Elke voetballer die zal aantreden op het WK van 2014 in Brazilië zal een biologisch paspoort moeten bijhouden, besliste de FIFA.

Elke voetballer die zal aantreden op het WK van 2014 in Brazilië zal een biologisch paspoort moeten bijhouden. Dat heeft de Wereldvoetbalbond FIFA beslist.

Het systeem van biologische paspoorten zal ook al gebruikt worden voor de Confederations Cup van dit jaar in Brazilië. De beslissing kwam er na een onderhoud tussen FIFA-baas Sepp Blatter en John Fahey van het Wereldantidopingagentschap (WADA), zo meldt de FIFA op zijn website.

Effectief Een biologisch paspoort, dat een overzicht geeft van de bloedwaarden van een sporter, wordt beschouwd als een van de meest effectieve methodes om het gebruik van prestatiebevorderende middelen op te sporen. In 2011 was er al een proefproject waarbij de steroïdeprofielen werden bijgehouden van alle spelers die deelnamen aan het WK voor clubs.

Daarnaast kondigde de FIFA aan dat er voor het WK van 2014 in Brazilië 1,87 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de strijd tegen doping. Het WADA was al langer vragende partij voor meer controles binnen het voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier