Blatter: ‘Aan mijn opvolger zal ik sterkere FIFA doorgeven’

Sepp Blatter © Image Globe

‘Ik zal de leiding hebben op het FIFA-schip’, zo aanvaardde Sepp Blatter zijn vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond. ‘Aan mijn opvolger zal ik een sterkere FIFA doorgeven.’

Sepp Blatter blijft voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Op het 65e FIFA-congres in Zürich besliste de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein na de eerste stemronde van de voorzittersverkiezing de handdoek in de ring te gooien.

De 79-jarige Blatter begint zo aan zijn vijfde termijn aan het hoofd van de FIFA. De Zwitser is al sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond. Daarvoor was hij vanaf 1981 secretaris-generaal en sinds 1975 technisch directeur.

Geen volgende termijn?

“Ik dank jullie. Jullie hebben me aanvaard voor de komende vier jaar. Ik zal de leiding hebben op het FIFA-schip”, verklaarde Blatter, die de voorbije dagen onder vuur kwam te liggen wegens een nieuw corruptieverhaal binnen de FIFA.

Na zijn vijfde termijn zal Blatter in 2019 aftreden, zo liet hij verder doorschemeren. “Aan mijn opvolger zal ik een sterkere FIFA doorgeven. We moeten de FIFA terugbrengen naar waar ze hoort.” Verder stelde Blatter nog dat het eerstkomende FIFA-congres in 2016 zal plaatsvinden in Mexico.

Tweederdemeerderheid

In de eerste stemronde kreeg Blatter 133 stemmen. De Jordaanse prins Ali moest tevreden zijn met 73 stemmen. Aangezien Blatter niet de vereiste tweederdemeerderheid binnenhaalde, was een tweede stemronde nodig. Daarin zou het binnenhalen van een gewone meerderheid (105 stemmen) volstaan, op voorwaarde dat alle 209 FIFA-leden een geldige stem uitbrengen.

Hussein, Blatters enige uitdager, besliste die tweede ronde uiteindelijk niet af te wachten. Om na de eerste ronde als winnaar uitgeroepen te worden, waren 140 stemmen nodig. Drie van de 209 uitgebrachte stemmen waren ongeldig. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier