Blatter wil procedure toekenning WK hervormen

© EPA

Joseph Blatter, die woensdag wordt herkozen als voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, wil de manier waarop de organisatie van een WK wordt toegekend, hervormen.

Joseph Blatter, die woensdag zo goed als zeker wordt herkozen als voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, wil de manier waarop de organisatie van een WK wordt toegekend, hervormen.

Blatter stelt voor om het gastland te laten verkiezen door het Congres – met alle 208 leden van de FIFA – en dus niet langer enkel door de 24 leden van het Uitvoerend Comité. “Het Uitvoerend Comité kan aanbevelingen doen, een shortlist opstellen, waarop het Congres beslist”, zei de 75-jarige Zwitser op het verkiezingscongres van de FIFA in Zürich.

Het Congres is bijeen om een nieuwe voorzitter te verkiezen. Blatter is na het afhaken van Mohamed Bin Hammam de enige kandidaat om zichzelf op te volgen voor een vierde en laatste ambtstermijn.

Crisis

De stemming wordt zo een verplicht nummer, maar de FIFA zit wel verwikkeld in een diepe crisis door verschillende beschuldigingen van corruptie. De Duitse bond vroeg woensdag nog om de toekenning van het WK 2022 aan Qatar opnieuw te onderzoeken. De Engelse bond had gevraagd om de stemming van woensdag uit te stellen, maar dat is door het FIFA-congres verworpen met 172 stemmen tegen 17.

Blatter: “We weten allemaal dat het schip van de FIFA in zwaar en troebel water verkeert. We moeten het schip opnieuw op de juiste koers brengen, en de verantwoordelijkheid om dat te doen is mijn taak als kapitein. Maar dat kan ik enkel met jullie steun”.

“Ik ben er zeker van dat we de problemen binnen de FIFA kunnen oplossen, met de controle- en bestuursinstanties die de organen die er al zijn versterken. Maar ik vraag respect, discipline, fair-play, eenheid, solidariteit en ten slotte ook vertrouwen.”

Protest

De bijeenkomst van de FIFA begon onder kleine protesten tegen de voorzittersverkiezing en de gang van zaken bij de Wereldvoetbalbond. In de gietende regen demonstreerde een kleine groep betogers. Ze riepen slogans zoals “Speel het spel eerlijk FIFA” en “Een rode kaart voor de FIFA”.

Bin Hammam is woensdag de toegang ontzegd tot het FIFA-congres. De Qatarees werd vorige week voorlopig geschorst nadat een onderzoek tegen hem is geopend op beschuldiging van corruptie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier