Boliviaanse president Morales wordt profvoetballer

© Belga
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Evo Morales, de president van Bolivia, gaat voetballen in bijberoep. Hij krijgt een profcontract bij eersteklasser Sport Boys.

Morales (54) is een grote voetbalfan en een niet onverdienstelijke amateurspeler. Bij Sport Boys Warnes, in centrum van het land, zal hij nummer 10 dragen en centraal op het middenveld spelen. Aangezien de Boliviaanse arbeidswet bepaalt dat profspelers een contract moeten hebben en betaald worden, zal de president het Boliviaanse minimumloon verdienen, ongeveer 150 euro per maand.

Morales staat erom bekend dat hij ook als hoogwaardigheidsbekleder graag een balletje trapt. In 2006 speelde hij nog een wedstrijdje op 6000 meter hoogte, als protest tegen een FIFA-maatregel die Bolivia zou verbieden om zijn interlands af te werken op grote hoogt. Datzelfde jaar brak hij ook zijn neus toen hij onzacht in botsing kwam met een doelman.

Morales zal vanwege zijn presidentiële verplichtingen niet alle wedstrijden spelen. Hij zal ook niet de volle 90 minuten op het veld staan. Verwacht dat hij vier-vijf keer een minuut of twintig zal invallen.

“Hij is gek op voetbal en hij speelt goed”, zei clubvoorzitter Mario Cronenbold aan de BBC. We zullen hem het speelschema sturen en dan kan hij zelf kiezen wanneer hij meedoet.”