Bosnië: boeman van de Belgen (video)

Edin Dzeko © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Bosnië ligt de Rode Duivels niet. Vier keer stond de Belgische nationale ploeg tegenover de voormalige Joegoslavische republiek, drie keer werd verloren.

Tweemaal versperden de Bosniërs de toegang naar een WK: zowel in de kwalificaties voor 2006 als voor 2010 zaten ze in dezelfde groep met België. Het begon nochtans goed, met een ruime 4-1 zege op 26 maart 2005. Goals van Emile Mpenza (2 x), Thomas Buffel en Koen Daerden. Tot op vandaag de enige keer dat België wist te winnen van Bosnië. Een half jaar later moesten Aimé Anthuenis en de zijnen naar Zenica, daar werd het 1-0, na een goal van Sergej Barbarez. België eindigde dat jaar vierde in zijn kwalificatiepoule, achter respectievelijk Servië, Spanje en Bosnië, en miste zo het WK in Duitsland.

Vier jaar later was Bosnië opnieuw de boeman. Ditmaal in aanloop naar het WK 2010 in Zuid-Afrika. België, toen al grotendeels met het team dat nu furore maakt, eindigde opnieuw vierde in de groep. Dat het tweemaal verloor van Bosnië deed hen de das om. Vooral de heenwedstrijd (2-4 verlies), op het veld van Genk, bleef lange tijd zwaar op de maag liggen. Niet zozeer de cijfers maar de manier waarop: de Rode Duivels kwamen snel 0-1 achter maar knokten terug. Net na de 1-1 en op het moment dat de manschappen van René Vandereycken de druk opvoerden, ontstaken de talrijk opgekomen Bosnische supporters vuurpijlen. Het gevolg was dat de match even stilgelegd werd en de spelers van het veld moesten. Eens de rust weerkeerde, bleek ook het momentum van de Rode Duivels voorbij. Bosnië liep snel uit tot 1-4, Sonck milderde in het slot nog via een strafschop.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enkele dagen later stond de terugmatch in Zenica al op het programma. Opnieuw was Edin Dzeko -die ook in Genk de Belgische defensie tureluurs speelde- de grote boeman. Met twee goals bezegelde hij het lot van Vandereycken en Co (2-1). Het betekende voor Dzeko, toen nog actief bij Wolfsburg, de grote internationale doorbraak.

We zijn vijf jaar later en nog steeds is Dzeko de in het oog te houden man. Dit keer niet als nobele onbekende, maar als topspits bij de Engelse kampioen Manchester City, waar hij al vier jaar ploegmaat is van Vincent Kompany… maandag zijn rechtstreekse tegenstander in Zenica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier