Boyata en Denayer krijgen kansen bij Manchester City

Dedryck Boyata bij Manchester City © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Dedryck Boyata (23) heeft een nieuw tweejarig contract getekend bij Manchester City. Ook Jason Denayer (19) maakt indruk bij de Engelse landskampioen.

Dedryck Boyata (23) speelt al sinds 2006 voor de Citizens. Als zestienjarige knaap maakte hij de overstap van FC Brussels naar Manchester, nog voor Vincent Kompany er zijn koninkrijk installeerde.

Maar veel spelen voor het eerste elftal zat er tot nog toe niet in. Sinds zijn debuut tegen Middlesbrough in januari 2010 kwam Boyata aan amper 29 selecties voor City. Ondertussen werd hij enkele keren uitgeleend, in 2011 aan Bolton, in 2012 aan Twente.

Nieuw contract

Dat Boyata nu een nieuw tweejarig contract tekent bij de club, is dus opzienbarend. Is coach Manuel Pellegrini dan wél overtuigd van zijn kwaliteiten? Of speelt eerder de home grown rule mee, die Premier Leagueclubs verbiedt om meer dan 17 spelers van 21 jaar of ouder in de kern te hebben die niet in Engeland zijn opgeleid?

‘Beide’, denkt Paul Handler, die voor Manchester Evening News momenteel met de club mee op tour is in de VS. ‘Man City wil op alle fronten meestrijden, dan heb je een brede kern nodig. Boyata is daarin een goede aanvulling: een jongen die niet snel klaagt en die, ondanks geringe kansen op speelminuten, verklaarde vereerd te zijn met zijn nieuw contract.’

Geen Kompany

‘Hij mocht in de vriendschappelijke wedstrijden hier in de VS opdraven en scoorde onder meer tegen Kansas. Het is een beer van een vent, met een uitstekend kopspel, wat maakt dat hij wel het profiel heeft om bij een Engels team te spelen.’

‘Maar dat Boyata niet van het niveau-Kompany is, is ondertussen ook wel duidelijk. De club wil er absoluut nog een topper bij centraal in de verdediging – Eliaquim Mangala staat hoog op het wenslijstje – en daarachter heb je nog Nastasic en Demichelis als back-ups. Een basisplaats wordt dus moeilijk. Ik zie hem eerder als rechtsback af en toe invallen.’

Jason Denayer met de Belgische U19
Jason Denayer met de Belgische U19© Belga Image

Proeven

Naast Boyata krijgt nog een andere Belgische verdediger zijn kans tijdens de voorbereiding: de negentienjarige Jason Denayer. Als spits opgeleid bij Anderlecht en vervolgens in de academie van Jean-Marc Guillou tot verdediger omgeschoold.

In 2013 maakte hij de overstap naar het Elite Development Squad van Manchester City en daar maakte de technisch vaardige verdediger indruk.

Handler: ‘Het is normaal dat de club op dit ogenblik jongeren laat proeven van het werk bij de grote jongens. Wanneer anders? City zet hoog in op jeugdformatie: het heeft net een state-of-the-artjeugdcentrum op poten gezet, waar het in de toekomst de vruchten van wil plukken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier