Braziliaan Ronaldo volgt therapie om mentale problemen de baas te kunnen

Ronaldo © Getty Images

Ronaldo was in zijn hoogdagen een van de allerbeste voetballers op de planeet maar naast het veld liep het voor O Fenomeno niet altijd even gemakkelijk. De Braziliaan kampte met mentale problemen maar kon daarmee bij niemand terecht. Vandaag is hij al 2,5 jaar in therapie en voelt hij zich naar eigen zeggen veel beter.

In een nog te verschijnen documentaire van het sportentertainmentbedrijf DAZN heeft de Braziliaan het openlijk over zijn mentale problemen in een gesprek met zijn voormalige ploegmaat Roberto Carlos.

En ook in het Spaanse blad Marca gaat de gewezen topspits het onderwerp niet uit de weg. ‘Vandaag ben ik in therapie. Dat is al 2,5 jaar zo en ik voel mij nu veel beter dan vroeger’, bevestigt de inmiddels 46-jarige Braziliaan.

‘Enorme mentale druk’

‘Maar ik kwam dan ook uit een generatie waarin je voor de leeuwen werd gegooid en je maar je best moest doen. Als ik daar nu op terugkijk, dan werden wij blootgesteld aan een enorme mentale druk zonder dat iemand ons daarop had voorbereid.

‘Het was ook het begin van het internettijdperk, met informatie die zich razendsnel verspreidde. Op dat moment was niemand bezig met de mentale gezondheid van spelers.’

Velen onder ons hebben verschrikkelijke tijden meegemaakt, zelfs depressies.

Ronaldo

Volgens Ronaldo worden de topvoetballers vandaag veel beter begeleid. ‘Ze zijn veel beter voorbereid, ze krijgen de medische aandacht die ze nodig hebben om elke dag aan te kunnen en de spelers worden meer bestudeerd: het profiel van elke speler, hoe ze reageren, hoe ze zouden moeten reageren.

‘In mijn tijd was daar geen sprake van. Dat is jammer want we weten al heel ons leven dat voetbal heel wat stress kan veroorzaken en erg beslissend kan zijn voor de rest van ons leven.

‘De realiteit is dat we zelfs niet wisten dat dit soort problemen bestonden. Het werd absoluut genegeerd door onze generatie’, benadrukt Ronaldo.

‘Velen onder ons hebben verschrikkelijke tijden meegemaakt, zelfs depressies, door het gebrek aan privacy, het gebrek aan vrijheid. Het klopt dat de problemen heel zichtbaar waren maar de oplossingen waren niet meteen voorhanden.’