Braziliaans gerecht bezit onvoldoende bewijs in verkrachtingszaak-Neymar

PSG-aanvaller Neymar © Belga

De openbare aanklager van Sao Paulo wil het onderzoek naar de beschuldigingen van verkrachting aan het adres van topvoetballer Neymar stopzetten. Dat maakte het Braziliaanse gerecht donderdagavond bekend.

Neymar blijft (voorlopig) buiten schot in de vermeende klacht wegens verkrachting. ‘De reden is een gebrek aan bewijslast tegen de Braziliaan’, aldus de officier van justitie, Flavia Merlini. De officier benadrukte wel dat het politie-onderzoek op elk moment opnieuw geopend kan worden bij nieuw bewijs.

De politie sloot vorige maand al zijn onderzoek tegen de 27-jarige Neymar. Het gaf aan ‘onvoldoende aanwijzingen’ te hebben gevonden. De voetbalster van PSG wordt door de 26-jarige Najila Trindade er van beschuldigd dat hij haar midden mei in een hotel in Parijs heeft verkracht. Neymar verklaarde altijd dat de seks met wederzijdse toestemming was.

Begin juni werd de spits, die door een enkelblessure de voorbije Copa América miste, aan de tand gevoeld door de Braziliaanse politie. De politie onderzoekt momenteel nog wel of Trindade beschuldigd kan worden van het indienen een valse klacht. De vrouw weigerde tijdens de ondervragingen de video te tonen, waarop ze claimde dat bewijs te zien was van de verkrachting. Later meldde ze plots dat haar gsm zou gestolen zijn.

Ook buigt de politie zich over het plegen cybercriminaliteit door de entourage van Neymar. Die had in zijn verdediging beelden en berichten van de klaagster, zonder haar toelating, online gezet. Dat is verboden door de Braziliaanse wet.

Net als de transfersaga, zal ook dit verhaal dus zeker nog een vervolg krijgen.