Braziliaans Hooggerechtshof laat Copa America zondag van start gaan

President Jair Bolsonaro © belga

Het Braziliaanse Hooggerechtshof besliste dat de 47e Copa America zondag in Brazilië van start kan gaan. De rechters zijn wel kritisch voor de beslissing om het toernooi te huisvesten en manen de autoriteiten aan er alles aan te doen om een ‘Copavirus’ te vermijden, maar zeggen niet de bevoegdheid te hebben om het toernooi te verbieden.

Het Zuid-Amerikaanse landentoernooi werd begin deze maand onverwacht aan Brazilië toegewezen.

Aanvankelijk zou de Copa America in Argentinië en Colombia gespeeld worden. Colombia viel drie weken terug af, nadat het tevergeefs had gevraagd het toernooi uit te stellen tot november, wegens de gespannen politieke situatie in het land. Op 31 mei trok ook Argentinië zich terug als organisator wegens de zorgen onder de bevolking over het groeiend aantal coronagevallen.

De toewijzing aan Brazilië is omstreden omdat de coronapandemie er nog heftiger om zich heen grijpt dan in de andere Zuid-Amerikaanse landen. President Jair Bolsonaro, die de ernst van de pandemie nog altijd minimaliseert, zag toch geen bezwaar om het toernooi naar zijn land te laten komen.

Protestmars

Met 460.000 doden is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door de pandemie. Bovendien wordt gevreesd dat de komende weken een derde golf nog meer slachtoffers zal eisen. Verschillende drukkinsgroepen hadden het Hoogggerechtshof gevraagd het toernooi te verbieden, maar vingen dus bot.

De normaliter voetbalgekke Braziliaanse bevolking is niet opgetogen over de komst van het toernooi. Zondag is er enkele uren voor de aftap van de eerste wedstrijd een protestmars gepland. Ook de sponsors zijn niet tevreden. Mastercard, Ambev (AB Inbev) en Diageo verklaarden zat ze hun contractuele verplichtingen weliswaar zullen naleven, maar willen hun logo niet op het toernooi zien.

De Braziliaanse voetballers zelf hadden de Copa ook liever geannuleerd gezien, maar tot een boycott kwam het niet. ‘We zijn tegen de organisatie van de Copa America; maar zullen nooit neen zeggen tegen de Seleçao’, postten ze in een gezamenlijke verklaring op de sociale media.