Brazilianen zijn overlevers

David Luiz (links) en Neymar tijdens de openingswedstrijd op het WK © BelgaImage
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, belicht het WK vanaf het thuisfront.

Geen spelersgroep die zo ontspannen doorheen dit WK lijkt te fladderen als die van Brazilië. De topfavoriet staat onder een gigantische druk, maar dat was amper te zien. De wetenschap dat een valse start voor een explosie van protest kan zorgen in een land dat zich maar moeilijk kan vereenzelvigen met een project dat tien miljard euro kost, tastte de sereniteit in de groep niet aan. Braziliaanse voetballers zijn overlevers. Ze sleten doorgaans een keiharde jeugd en moesten in de weg naar de top nogal wat obstakels opruimen. Er is de druk om je tegen een hele vloot van getalenteerde spelers door te zetten, de soms irreële verwachtingen van de ouders die door hun voetballende zoon willen ontsnappen uit een poel van armoede, er is het agressieve publiek en de hardheid op het veld. Braziliaanse voetballers die met hun ploeg verliezen worden door hun supporters uitgescholden en zelfs bespuwd, niet zeldzaam is het dat ze in het trainingscentrum worden overvallen. Als ze later naar Europa verhuizen en daar voor 80.000 toeschouwers moeten voetballen in kolkende arena’s, raakt dat hun kouwe kleren niet. Ze hebben stuk voor stuk de mentaliteit van een roofdier.

Rustig leefde de vijfvoudige wereldkampioen dan ook naar de WK-ouverture tegen Kroatië toe. Daarin hadden ze de grootste moeite om zich door te zetten. De Japanse scheidsrechter Nashimira stak een handje toe. Hij kende Brazilië ten onrechte een strafschop toe en keurde al even discutabel een Kroatisch doelpunt af. En supervedette Neymar ontsnapte aan een rode kaart na een elleboogstoot tegen Modric. De openingswedstrijd had voor Brazilië kunnen uitgroeien tot een nationale ramp. Met nieuwe demonstraties. Nu werd er in de straten van Sao Paulo gevierd.

Openingswedstrijden op een WK zijn zelden een indicatie voor het vervolg van het toernooi. Hoe moeilijk de Brazilianen ook een antwoord vonden op de organisatie van de stugge Kroaten, toen de motor midden de eerste helft even aansloeg spatte het talent van de ploeg op: creativiteit, snelheid, doelgerichtheid en fysieke kracht, alles is aanwezig. Met Neymar als de absolute smaakmaker. Een hakje, een frivool lobje, Neymar brengt het voetbal zoals de Brazilianen dat graag zien. Hij kan uitgroeien tot de vedette van dit WK. Maar net zo goed was hij voor de volgende matchen geschorst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier