Brazilië begint als dé topfavoriet aan WK 2014, Rode Duivels zijn outsider

Een jonge fan van Neymar © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Gastland Brazilië en Kroatië trappen om 22 uur, na de openingsceremonie in Sao Paulo, het WK voetbal 2014 op gang. Niet in het minst vanwege het thuisvoordeel worden de Brazilianen beschouwd als de absolute topfavoriet. Onze Rode Duivels, die er voor het eerst sinds 2002 nog eens bij zijn, starten als outsider. Op 13 juli weten we wie Spanje opvolgt.

Brazilië is het meest succesvolle voetballand. Het is het enige land dat aan alle twintig WK’s deelnam en verzamelde de meeste wereldtitels, de laatste wel al in 2002 in Zuid-Korea en Japan. Bovendien is de Seleçao recordhouder van doelpunten op de Wereldbeker (210) en is met de intussen gepensioneerde Ronaldo de WK-topschutter aller tijden (15) een landgenoot.

Nu de Brazilianen thuis spelen, wordt van hen niets minder dan een zesde wereldtitel verwacht. Het team onder leiding van Felipe Scolari won vorig jaar ook de Confederations Cup in eigen land en lijkt sindsdien alleen maar sterker geworden. De Seleçao rekent op het WK vooral op de flitsen van superster Neymar (22) en in iets mindere mate Fred (30).

Ook Duitsland wordt zoals vaak getipt als potentiële wereldkampioen, net als titelverdediger Spanje. Andere landen die door analisten tot ernstige kanshebbers worden gerekend, zijn Italië, Argentinië, Portugal, Nederland en Uruguay.

‘Rode Duivels maken kans’

Onze Rode Duivels worden tot ernstige outsiders gerekend. De troepen van bondscoach Marc Wilmots werden alvast ondergebracht in de op papier erg gunstige groep H, met geen al te lange verplaatsingen en klimatologisch gezien interessante speellocaties. Tegenstanders van Kompany en co in de poule zijn Algerije, Rusland en Zuid-Korea. Algemeen verwacht wordt dan ook dat de Rode Duivels zeker de eerste ronde kunnen overleven.

Lukt dat, dan wacht in de tweede ronde een land uit de sterke groep G met Duitsland, Portugal, Ghana of de Verenigde Staten. Overleven de Belgen ook die klip, staat bij de laatste acht een land uit groep E (Zwitserland, Frankrijk, Ecuador en Honduras) of F (Argentinië, Bosnië, Nigeria en Iran) hen op te wachten.

Finale in Maracana

Naast het sportieve wordt het uitkijken naar de extrasportieve zaken. Brazilië kende geen vlekkeloze aanloop naar het WK, met ondere andere problemen met de bouw van stadions en met protesten van de bevolking tegen de hoge kostprijs van het toernooi. Neymar en co kunnen de voetbalgekke Brazilianen misschien kalmeren, maar een vroege uitschakeling zou het land helemaal op zijn kop kunnen zetten.

Het wereldkampioenschap voetbal duurt iets meer dan vier weken. Op 13 juli, na de finale in het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro, weten we alvast wie Spanje opvolgt als wereldkampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier