Brazilië – Chili: veel te verliezen tegen veel te winnen

© reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Wellicht de aantrekkelijkste affiche van de achtste finales op dit WK is het Zuid-Amerikaanse duel tussen Brazilië en Chili.

De Chilenen toverden in de groepsfase al van het beste voetbal op dit WK op de mat en doen daarmee hun titel van outsider alle eer aan. De Brazilianen daarentegen konden nog geen samba demonsteren, maar toonden in de laatste poulematch tegen Kameroen serieuze tekenen van beterschap. Met name Neymar etaleerde zijn arsenaal aan schijnbewegingen, acrobatieën, splijtende doorsteekpasses en zijn efficiëntie voor doel. 35 goals in 53 wedstrijden telt de nog altijd maar 22-jarige wereldster, dat zijn hallucinante cijfers. Daarmee heeft Neymar nu al meer gescoord in het Braziliaanse shirt dan onder andere Ronaldinho en Rivaldo.

Het voorbije jaar stonden Chili en Brazilië al tweemaal tegenover elkaar in oefenwedstrijden. 2-1 voor Brazilië en 2-2 eindigden die duels. Het is al van 2000 geleden dat Chili nog eens kon winnen van Brazilië. Meer zelfs: nog nooit slaagden de Chilenen erin om Brazilië op eigen terrein te verslaan. Als het van de statistieken afhangt lijkt Chili alvast weinig kans te maken straks.

De Chilenen imponeerden vooral in de tweede groepswedstrijd tegen Spanje (0-2 winst), waarin ze de regerende wereldkampioen al meteen definitief uit het toernooi knikkerden. Met snelle uitbraken, veel beweging en eentijdsvoetbal imponeerde de ploeg van Jorge Sampaoli. Naar het beeld voetballend van de twee vedetten in het team, Alexis Sanchez (Barcelona) en Arturo Vidal (Juventus): beiden explosieve, goede voetballers met een indrukwekkend loopvermogen. Je vraagt je soms af wat ze in die chilipepers draaien daar…

Felipe Scolari, de Braziliaanse coach die zijn land in 2002 al eens naar een wereldtitel leidde, is in ieder geval zeer op zijn hoede voor Chili, dat hij al in aanloop naar het WK als de meest te duchten tegenstander bestempelde. Voor Brazilië zou het de eerste keer zijn sinds 1990 dat het niet tot minstens de kwartfinales doorstoot, voor Chili zou het de eerste keer zijn sinds 1962 dat ze voorbij de achtste finales geraken. Conclusie: Brazilië heeft vooral veel te verliezen, Chili vooral veel te winnen.

De vraag is ook hoe het gastland zal reageren als de Braziliaanse nationale ploeg uitgeschakeld wordt. Gaat de bevolking -dat zich tot nog toe redelijk gedeisd hield- dan weer de straat op om te protesteren tegen de organisatie van het dure WK? Moeten we dan vrezen voor rellen? Voor totale desinteresse van de man in de straat? Zaterdagnacht weten we meer.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier