Brazilië houdt 10.000 agenten klaar voor WK-rellen

© Reuters

Een speciale oproerbrigade van 10.000 man moet tijdens het WK voetbal gewelddadige protesten smoren. Brazilië wil een herhaling voorkomen van de rellen van tijdens de Confederations Cup 2013.

De Braziliaanse minister van justitie liet weten dat de manschappen verspreid zullen worden over de twaalf gaststeden.

De speciale oproerbrigade van het Brazilianse leger werd in 2007 in het leven geroepen onder voormalig president Lula. Na de onrust tijdens de Confederations Cup kreeg de roep nog extra opleidingen om rellen efficiënt aan te kunnen pakken.

Overal paraat

De groep staat onder leiding van kolonel Augusto Aragon. Die vertelde dat zijn stormtroepers “geen gewone agenten zijn”. Tot de relpolitie behoren vrijwilligers van de militaire politie, gewone politieagenten, brandweermannen en experts.

“Wij worden opgeroepen in crisissituaties, voor specifieke opdrachten. Voor het WK hebben we 10.000 manschappen klaargestoomd voor het indijken van rellen. We kunnen in de twaalf gaststeden tegelijk optreden”, liet kolonel Aragon optekenen.

In totaal worden meer dan 100.000 mensen ingezet voor de beveiliging van het evenement.

1 miljoen betogers

Tijdens de Confederations Cup van afgelopen zomer gingen ruim 1 miljoen demonstranten de straat op. Ze tekenden protest aan tegen de hoge uitgaven voor het WK. Ze zagen de vele miljoenen euro’s liever naar instellingen in de zorg en onderwijs gaan. Sommige demonstraties werden ontsierd door hevige rellen en vernielingen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier