Brazilië klopt Chili na strafschoppen

© reuters

Gastland Brazilië kruipt door het oog van de naald, en gaat door naar de volgende ronde van de Wereldbeker voetbal. Chili is het slachtoffer.

Brazilië heeft zaterdag in de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië de Zuid-Amerikaanse kraker tegen Chili op strafschoppen met 3-2 (na 120′: 1-1) gewonnen. De beslissende penalty werd door Gonzalo Jara op de paal getrapt.

De doelpunten in de reguliere speeltijd kwamen op naam van David Luiz (18.) en Alexis Sanchez (32.).

In het Estadio Mineirao te Belo Horizonte koos de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari op het middenveld voor Fernandinho, die goed was ingevallen tegen Kameroen, in plaats van Paulinho. Die laatste was in de drie groepsmatchen titularis, maar kon niet overtuigen.

De Chilenen rekenden op Juventus-vedette Arturo Vidal, die in de laatste poulematch tegen Nederland gespaard werd. De rivaliteit tussen beide ploegen werd in het wedstrijdbegin duidelijk met enkele stevige overtredingen.

In de 18e minuut ontplofte het stadion na een doelpunt van het gastland. Thiago Silva verlengde met het hoofd een voorzet. David Luiz zette druk op Jara, die tot een owngoal gedwongen werd. Chili kreeg geen lijn in zijn spel, tot de Goddelijke Kanaries beslisten een handje toe te steken. Na een Braziliaanse inworp legde Hulk de bal slecht terug, waarna het leer tot bij Sanchez terechtkwam. De Barcelona-speler rondde beheerst af in de linkerbenedenhoek.

In de 36e minuut had Neymar de 2-1 op het hoofd, maar de bal week nog af op Chili-verdediger Francisco Silva. Vier minuten later trapte Fred over na opnieuw een inspanning van Neymar. Dani Alves dwong meteen daarna Claudio Bravo met een afstandsschot tot een save.

Tien minuten na rust juichten de Brazilianen tevergeefs. Scheidsrechter Howard Webb, die voortdurend voor overtredingen diende te fluiten, keurde Hulks treffer af wegens handspel. In de 64e minuut verstuurde Aranguiz na enkele mooie passes een pegel naar het doel van Julio Cesar, maar die bracht redding.

Tien minuten voor tijd moest Bravo nog eens de handen uit de mouwen steken op een kopbal van Neymar. Even later nam ook Hulk hem onder vuur, maar de doelman van Chili gaf geen krimp.

De troepen van Jorge Sampaoli lanceerden een slotoffensief, maar de match stevende af op verlengingen. Daarin zorgde opnieuw de bedrijvige Hulk voor dreiging vanop grote afstand. Verder hadden de verlengingen niet veel om het lijf met twee teams die door vermoeidheid geplaagd werden. Toch telde Pinilla ei zo na het gastland uit, zijn knal spatte uiteen op de lat.

In de strafschoppenreeks zetten voor Brazilië David Luiz, Marcelo en Neymar hun penalty om. Willian en Hulk misten. Bij Chili waren Aranguiz en Diaz succesvol. Pinilla, Sanchez en Jara faalden.

Voor Chili eindigt het WK net zoals vier jaar geleden in Zuid-Afrika in de achtste finales. Ook toen was Brazilië de spelbreker, de Chilenen verloren met 3-0. (Belga/BO)