Brazilië – Nederland: beide landen hebben reden om voluit te gaan

De Braziliaan Oscar en de Nederlander Arjen Robben © Belga Image

Gastland Brazilië en Nederland spelen in Brasilia om de derde plaats op het WK. Traditioneel een weinig populaire wedstrijd, maar beide landen hebben een goede reden om voluit te gaan.

De Seleçao heeft voor eigen volk iets recht te zetten na de vernederende 1-7 nederlaag tegen Duitsland in de halve finales. Het valt echter af te wachten in welke mate het gastland hersteld is van die uppercut. De geblesseerde sterspeler Neymar, die revalideert na een breuk aan een ruggenwervel, kwam zijn ploegmaats alvast bemoedigende woorden toespreken op training.

Bondscoach Luiz Felipe Scolari liet na de pandoering weten dat zijn ploeg de 200 miljoen Brazilianen een revanche verschuldigd is. ‘De derde plaats is nu onze droom’, zei de coach.

De ‘kleine’ finale wordt mogelijk de laatste partij voor Scolari als Braziliaans bondscoach. Hij ligt fel onder vuur en kan na de 1-7-pandoering haast onmogelijk aan het roer blijven.

Bij Brazilië keert aanvoerder Thiago Silva, die er tegen Duitsland niet bij was wegens schorsing, wellicht terug in het basiselftal.

‘Geen twee nederlagen’

Ook Oranje likt zijn wonden nog. De Nederlanders stonden in de halve finale tegen Argentinië dicht bij een tweede opeenvolgende finaleticket. Pas na strafschoppen moest het team zijn meerdere erkennen in Lionel Messi en co.

Dat de klap hard aankwam bij de troepen van Louis van Gaal, bleek onder meer uit de reactie van vedette Arjen Robben na het nipte verlies in Sao Paulo. De linkspoot van Bayern München pleitte onomwonden voor de afschaffing van de kleine finale. ‘Want al wat telt, is de Wereldbeker’, zei Robben.

Toch zal ook Nederland nog een keer voluit gaan, zo beloofde de afscheidnemende Louis van Gaal. ‘Mijn internationals verdienen het niet met twee nederlagen op rij als een stelletje losers naar huis te gaan’, zei Van Gaal, die na het WK manager wordt van Manchester United.

De wedstrijd in het Estadio Nacional in hoofdstad Brasilia start om 22 uur. De Algerijnse scheidsrechter Djamel Haimoudi, die de onvergetelijke achtste finale tussen België en de VS floot, mag de match in goede banen leiden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier