‘Brazilië won de Confederations Cup en is sindsdien enkel maar gegroeid’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In de aanloop naar het WK peilt Sport/Voetbalmagazine bij acht analisten naar hun verwachtingen. Vandaag: Bart Raes.

Wie wordt wereldkampioen?

Bart Raes: “Weinig verrassend, maar ik tip op Brazilië. Ik heb trouwens een reputatie hoog te houden wat pronostieken betreft: in januari heb ik in Sport/Voetbalmagazine als enige van een analistenpanel gezegd dat Real de Champions League zou winnen en niet Bayern zoals de anderen voorspelden. Bij deze heb ik mijn collega-analisten daar nog eens fijntjes aan herinnerd. (lacht)

“Brazilië heeft een ontzettend sterke ploeg, dat bewezen ze vorig jaar nog op de Confederations Cup, met toen een fantastische Neymar in de hoofdrol. Ondertussen zijn ze alleen nog maar gegroeid, denk aan Willian die zich bij Chelsea verder ontwikkelde. En dan is er nog het thuisvoordeel. Ik geloof niet dat ze ten onder zullen gaan aan de druk. Als ik zie hoe die Brazilianen bij hun clubs toch een bepaald plezier in het spelletje weten te bewaren, moeten ze dat ook kunnen op een toernooi.”

Hoe gaan de Rode Duivels het doen?

“De kaarten hebben nog nooit zo goed gelegen, met zoveel topspelers verzameld in één generatie. Ik herinner me de tijd dat ik op Champions League-avonden onze collega’s van de NOS zwaar benijdde: zij konden ongeveer elke speeldag een match uitzenden waarin een Nederlander meespeelde. De voorbije twee jaren kunnen wij dat bij Belgacom ook.

“België mag zeker de ambitie hebben om groepswinnaar te worden, wat daarna gebeurt, kan je moeilijker voorspellen. Het enige waar ik mijn bedenkingen bij heb, is de positie van diepe spits. Op grote toernooien zijn zij het die het verschil maken. In die optiek was ik verheugd te zien dat Romelu Lukaku zo makkelijk scoorde in de laatste oefenwedstrijden.”

Wie gaat verrassen?

“Ik ben benieuwd naar Uruguay en Argentinië. De voorbije seizoenen heb ik beroepshalve de Portugese en Spaanse competitie beter leren kennen en ik sta versteld van de hardheid en de fysieke présence in die competities. Als je dan weet dat daar veel Uruguayanen en Argentijnen spelen, weet je genoeg. Zo’n rechtsback als Maxi Rodriguez: die heeft een enorm volume en speelt echt met het mes tussen de tanden. En dan Argentinië: Sergio Aguëro, Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Angel Di María… wat een ongeziene offensieve weelde!”

Bart Raes is analist en commentator bij Belgacom 11+.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier