Britse voetballers verdienden vorig seizoen 2 miljard euro

© Reuters

De twintig clubs uit de Engelse Premier League keerden afgelopen seizoen in totaal 2 miljard euro aan lonen uit, een absoluut record.

De twintig clubs uit de Engelse Premier League keerden afgelopen seizoen in totaal 1,6 miljard pond (2 miljard euro) aan lonen uit, een absoluut recordniveau, zo blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Deloitte. In vergelijking met het seizoen 2010-2011 gaat het om een stijging van 14 procent.

Deloitte berekende dat de inkomsten van de clubs vorig seizoen slechts met 12 procent stegen tot 2,27 miljard pond (2,83 miljard euro). Zeventig procent van die inkomsten gaat nu integraal naar de salarissen van de spelers en de trainers, wat Deloitte “zorgwekkend” noemt.

“Met zo’n verhouding is het moeilijk om operationele winst te boeken. Het cijfer is te hoog en moet volgens ons zakken tot 60 procent”, zegt onderzoeksleider Alan Switzer.

Fairplay-regels

Deloitte wijst er in de studie ook op dat clubs als Chelsea en Manchester City, die erom bekendstaan hun spelers royaal te betalen, hun loonpolitiek zullen moeten matigen als ze in orde willen zijn met de nieuwe financiële fairplay-regels die de UEFA vanaf 2013 zal opleggen.

Hazard vangt 125.000 euro netto per week

Ter info: Rode Duivel Eden Hazard, de nieuwste Chelsea-aanwinst, zal in Londen de komende vijf jaar naar verluidt zo’n 100.000 pond (125.000 euro) netto per week gaan verdienen. (Belga/SD)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier