Carles Puyol onmisbaar voor Barça

© EPA

Aanvoerder was er niet bij in zes van de negen verliespartijen onder Guardiola.

Het begint stilaan mythische vormen aan te nemen. Barcelona leed afgelopen weekend bij Getafe zijn eerste competitienederlaag sinds 30 april van dit jaar zonder de 33-jarige aanvoerder.

Het was nog maar de negende verloren wedstrijd in de Primera División onder Josep Guardiola als hoofdcoach. In maar liefst zes van die verliesbeurten was Puyol niet van de partij als sterkhouder van de verdediging. In het begin van dit kalenderjaar miste de Spaanse international veel wedstrijden door een slepende knieblessure. Maar tijdens de spaarzame nederlagen die Barça leed, ontbrak telkens Puyol in de basiself.

Hoewel alle aandacht is gevestigd op Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta, blijken de Catalanen statistisch gezien beduidend kwetsbaarder op de momenten dat hun vaste aanvoerder er niet bij is. Dat was bijvoorbeeld vorig seizoen ook het geval in de duels met Hércules Alicante (0-2) en Real Sociedad (1-2). De laatste keer dat Barcelona een competitiewedstrijd verloor met de centrale verdediger was op 14 februari 2010. Toen was Atlético Madrid in eigen huis met 2-1 te sterk. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier