Carrière van Musonda Jr in het slop: ‘Charly moet zich spiegelen aan Dries Mertens’

© BELGAIMAGE

Zonder officiële speelminuten voor Vitesse keert Charly Musonda jr. na een zware knieblessure terug naar Chelsea, waar de middenvelder tot 2022 onder contract ligt.

Eind februari was het, toen Charly Musonda jr. (22) eindelijk weer neerstreek in Arnhem, nadat de aanvallende middenvelder zijn maandenlange revalidatie door een zwaar knieletsel – een kruisbandblessure opgelopen tegenover Royal Antwerp FC in september 2018 – had voltooid in Cobham. Het trainingscomplex van werkgever Chelsea dus. Eind augustus vorig jaar hadden The Blues onze landgenoot voor een seizoen ter beschikking gesteld van Vitesse.

‘Maanden herstellen, is zwaar’, verklaarde de spelmaker in De Gelderlander. ‘Zowel fysiek als geestelijk. Want ik zat niet bij een groep. Ik stond er alleen voor. En in eenzaamheid trainen, vergt ook bijzonder veel mentale veerkracht. Mijn knie moest weer stabiel en sterk worden. Ik volgde een intensief programma, van 9 tot 16 uur in de gym en op het veld.’

Vorige week werd beslist dat Musonda jr. vervroegd terugkeert naar Londen. ‘Wat een zonde’, oppert Jean-François Remy – al sinds augustus 2004 de adjunct van de bondscoach van de Belgische beloften – over de stagnatie van het rastalent. ‘Dit is pure tegenslag. Behoudens een mirakel bij Chelsea lijkt een nieuwe verhuur de beste optie.

‘Voor Charly jr. wordt het hoog tijd om alle goede aanwijzingen uit het verleden te bevestigen. Het potentieel dat ik in hem zag, was pure top. Alleen duurt de concretisering daarvan te lang. Ik hoop dat deze terugslag voor een déclic zorgt. Charly jr. heeft techniek, volume, spelintelligentie én een versnelling. Daardoor is hij een leader by example. De bal kan je hem moeilijk afnemen. Alleen moet je dit alles omzetten in echte efficiëntie bij een eerste ploeg, op het hoogste niveau. De sleutel om ergens te slagen, ligt in zijn handen.’

Zowel Gert Verheyen (bij de U19) als Johan Walem (U21) lieten Charly jr. even buiten hun selectie. Eerdere verhuurperiodes aan Real Betis (januari 2016 tot januari 2017) en Celtic (januari tot mei 2018) brachten niet het verhoopte effect.

‘Het pechvogelgehalte is groot, maar ik geloof er sterk in dat Charly jr. nog altijd kan slagen’, beweert Roel Clement. De huidige coach van de U16 bij Anderlecht en sportief verantwoordelijke van de Purple Talents was zijn trainer bij de U15 en U17 van paars-wit, tot de draaischijf in juli 2012 vertrok naar de Engelse hoofdstad.

‘Charly jr. is nog altijd iemand die heel goed weet wat hij wil. Dat benadert hij heel volwassen. Zijn dosis pech heeft hij nu wel gehad. Ik kijk uit naar de periode dat de mensen weer opveren als Charly jr. aan de bal komt en er iets aparts gebeurt, zoals in het begin van zijn periode in Spanje.

‘Ik vind dat hij zich moet spiegelen aan Dries Mertens. Net als Charly jr. zat hij ook op een bepaald moment aan een leeftijd dat het stilaan diende te gebeuren. Hij was 22 en brak door bij FC Utrecht, later via PSV bevestigde Dries en volgde dan die droomtransfer naar Napoli. Hoop doet leven, ook voor Charly jr. Ik blijf erin geloven dat hij in een van de Europese topcompetities kan uitblinken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier