Casillas nu al succesverhaal in Portugal

Iker Casillas © BELGAIMAGE

Transfer van Iker Casillas naar Porto is ook puike commerciële zet, becijferde Sport/Voetbalmagazine.

Iker Casillas (34) vindt stilaan zijn weg in Porto. Hij is midden in de stad gaan wonen, waar de Rio Douro in de Atlantische Oceaan stroomt. Net nadat hij uit Madrid vertrokken was, voegde hij zich al bij de ploeg, die op stage was in Nederland. Van daar ging het naar een ander trainingskamp in Duitsland, waar hij tijdens de oefenwedstrijden zelfs applaus kreeg van … de fans van de tegenstanders. “Van zo’n onthaal had ik niet durven te dromen, ik ben er echt door ontroerd”, schreef hij op zijn website.

En dat was dan nog niets vergeleken bij de staande ovatie die hem te beurt viel op 8 augustus, toen hij in een vol stadion één helft in actie kwam tegen Napoli. Hij moest daarin slecht één keer tussenbeide komen. “Dat was een leuk feestje, maar ik hoop dat er aan het eind van het seizoen een ander volgt”, zegt Casillas, die niet aan uitbollen denkt. Hoe valt het anders te verklaren dat hij, op advies van zijn nieuwe trainer Julen Lopetegui, vier kilo onder zijn gewicht van bij Real zit?

Sara Carbonero

Naast het sportieve aspect is de transfer van Casillas ook een commerciële zet. Want in tegenstelling tot wat José Mourinho beweert – dat het onbetamelijk is om 6 miljoen euro te besteden aan een doelman terwijl het land in crisis verkeert – verwacht men dat Casillas meer zal opbrengen dan hij kost. De Draken tellen 125.000 socios: als de helft van hen een shirt met nummer 12 koopt, is zijn jaarsalaris al terugverdiend. Officiële verkoopcijfers geeft Porto niet, maar nooit eerder zou de stock van één spelersshirt zo snel zijn uitverkocht als nu. Op de sociale media steeg het aantal fans of volgers van de club met 360 procent enkele uren na de bekendmaking van de transfer van San Iker.

“Door die transfer zal de club ook meer internationale sponsors kunnen aantrekken”, zegt Daniel Sá, specialist in sportmarketing. Hij stelt ook vast dat Porto met de transfer van Casillas een dubbelslag sloeg, want de doelman brengt zijn vriendin Sara Carbonero mee, en die trekt bijna evenveel de aandacht als hijzelf.

(Patrice Sintzen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier